Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Νικολόπουλος: «Κινδυνεύουν οι κάτοικοι του Κάτω Αλισσού Αχαΐας από τη διάβρωση των ακτών».

Νίκος Νικολόπουλος: «Κινδυνεύουν οι κάτο...

Ερώτηση στον Υπουργό περιβάλλοντος

Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, κοινοποιήθηκε πρόσφατα επιστολή του Πολιτιστικού  Συλλόγου Κάτω Αλισσού προς τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, με την οποία, ο Σύλλογος ζητάει την άμεση παρέμβαση του τελευταίου, προκειμένου να σωθεί η ως άνω κατοικημένη περιοχή, που κινδυνεύει λόγω της διάβρωσης της ακτής. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο φλέγον θέμα της διάβρωσης των ακτών μας.

Οι κάτοικοι αγωνιούν, αφού βλέπουν ότι το φαινόμενο της διάβρωσης πλησιάζει και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περίπου 60 μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, παραλιακά καταστήματα, αλλά και δημόσιο κτήμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως πάρκο αναψυχής και πλατεία. Στο συγκεκριμένο χώρο, την καλοκαιρινή περίοδο, διοργανώνουμε αρκετές εκδηλώσεις για τους κατοίκους και αν η κατάσταση συνεχιστεί, ο χώρος θα εξαφανίζεται.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες με την μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να διατηρηθούν τα 50μ. της ακτογραμμής (ακόμα κι αν χρειαστούν χρήματα που απορρέουν από τα ποσά που έχετε για πολιτική προστασία).

Κύριε Δήμαρχε, περιμένουμε από εσάς την παρέμβασή σας, ώστε να σωθεί η πλατεία μας.”

Επειδή το ως άνω πρόβλημα είναι άμεσο και υπαρκτό, ενώ απαιτεί έγκαιρη και μόνιμη αντιμετώπιση.

Επειδή, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Μπαρμπούνης, η διάβρωση στην παραλία του Αλισσού απειλεί σπίτια, επαγγελματικούς χώρους αλλά και κοινόχρηστους χώρους, που με κόπο τα μέλη του Συλλόγου και οι κάτοικοι του χωριού μπόρεσαν να διαμορφώσουν για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, όπως για παράδειγμα, η ως άνω μικρή παραλιακή πλατεία, που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις.

Επειδή πρόκειται για μια …ιστορία, που έρχεται από τα παλιά και έχει βαλτώσει, καθώς, φαίνεται να παραμένουν εδώ και καιρό στα χαρτιά οι μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε:

1.)  Σε ποιο σημείο υλοποίησης και εκτέλεσης βρίσκεται η μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών της Δυτικής Αχαΐας στις περιοχές Νιφορέικα, Καλαμάκι, παραλία Αλισσού, Μονοδένδρι, Βραχνέικα, και Τσουκαλέικα, το κόστος της οποίας φθάνει τα 826.000 ευρώ και αφορά στην εκπόνηση των αναγκαίων γεωτεχνικών ερευνών για την κατασκευή έργων αντιμετώπισης της διάβρωσης, όπως κυματοθραύστες, εγκάρσιες προβολές κ.ά.;

2.)  Αληθεύει, ότι  με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2014, η προθεσμία παράδοσης της μελέτης, διότι σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, προηγείται χρονικά και τεχνικά η εκπόνηση της γεωτεχνικής έρευνας-μελέτης, η οποία δημοπρατήθηκε για ανάθεση ως ξεχωριστό υπο-έργο στις  11 Φεβρουαρίου και έκτοτε, δεν έχει προχωρήσει τίποτα;

3.)  Αληθεύει, ότι το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 826.424,57 ευρώ για περίπου 12 χιλιόμετρα ακτής, δηλαδή περίπου 70.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο;  Αν προσθέσουμε και το πολύ μεγάλο κόστος των προτεινόμενων έργων, τότε που θα βρεθούν  τα χρήματα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στη Δ. Ελλάδα, ένα πρόβλημα που αφορά άμεσα ή έμμεσα παραπάνω από 150 χλμ Ακτής;

4.)  Θα υιοθετηθούν ήπιες μέθοδοι ενίσχυσης των ακτών, δηλαδή χαμηλής έντασης παρεμβάσεις σε συμμαχία με τις φυσικές δυνάμεις, που όπως υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα, είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν κόστος μόλις στο 1/10, από εκείνο των «σκληρών» παρεμβάσεων ( πχ κυματοθραύστες και τεχνικά έργα στήριξης απότομων ακτών ), που αγγίζουν επίπεδο μεγάλου τεχνικού έργου;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις