Τι είπε στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ1
Πρώτα θα διασφαλιστεί η συμφωνία, δηλαδή θα ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα, και μετά θα συζητήσουμε για ενδεχόμενο εκλογών ή άλλες πολιτικές εξελίξεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ 1 την Τρίτη το βράδυ, Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Όπως απέκλεισε το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ γνωστοποίησε ότι οι Τράπεζες θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία σταδιακά και όχι αμέσως.
Διαβάστε παρακάτω τι είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη:
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ: Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχες, πρέπει να λέει την αλήθεια στον λαό και να μην δραπετεύει. Παντός καιρού δεν είναι κανένας αλλά όταν το καράβι είναι σε φουρτούνα το χειρότερο είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι.
ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: Δεν πιστεύω ότι μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του τόπου. Δεν υπάρχει στο τραπέζι τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον με τη δική μου παρουσία.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ: Εξαιρετική η σχέση μου με τον Πάνο Καμμένο. Έχει βοήθήσει πολύ, παρότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες.
ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ: Υπήρξαν και φωνές στήριξης σε αυτή τη Σύνοδο, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία. Και μάλιστα η Ιταλία με πολύ έντονο τρόπο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σέβομαι τη στάση κάθε βουλευτή Όλοι όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη δεν είμαστε δικτάτορες. Το ίδιο και εγώ και η Πρόεδρος της Βουλής. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σύμφωνα με τη συνείδησή του.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ.: Το σχέδιο Σόιμπλε ήταν να πάει το Ταμείο στο Λουξεμβούργο και να μην διαχειρίζεται η Ελλάδα την περιουσία της. Έγινε σκληρή κόντρα για το νέο Ταμείο (50 δισ.), ως τις 9.00 το πρωί. Τελικά το Ταμείο θα μείνει στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζεται η Ελλάδα. Γενικά η τελική πρόταση, σε σχέση με την αρχική, για το νέο Ταμείο ήταν "η μέρα με τη νύχτα". Εξήγησε ότι δεν θα προέλθουν όλα τα ποσά από αποκρατικοποιήσεις. «Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας» διευκρίνισε.
ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Δεν θα ανοίξουν κανονικά οι Τράπεζες αμέσως. Σταδιακά θα επανέλθουν στην κανονική λειτουργία. Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. Τα 25 δισ. που παίρνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι υπεραρκετά.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: Ο Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη μάχη στη διαπραγμάτευση, η στοχοποίηση και η πολεμική εις βάρος του έγινε επειδή ήξερε οικονομικά καλύτερα από αυτούς. Εγώ δεν θα φορτώσω σε αυτόν τα λάθη, τα χρεώνομαι εγώ τα λάθη. Εγώ είμαι πρωθυπουργός της χώρας. Το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και ευφυής άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από το αν θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με αυτό όμως θα ασχοληθώ αφού κλειδώσω τη συμφωνία και αποτρέψω τα σχέδια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης,
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ: Ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του. Όποιος πιστεύει ότι θα πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας, αυτό δεν υπάρχει σε στιγμές κρίσης.
Μετά από πέντε μήνες που πήρα αποφάσεις που πιστεύω ότι κανένας άλλος θα μπορούσε να πάρει τόσο εύκολα, δύσκολες αποφάσεις, κρίσιμες αποφάσεις, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει θέμα εάν η επιλογή μου είναι επιλογή που σέβεται την ηθική και τις αξίες της Αριστεράς και του λαού. Μακριά από μένα η κουλτούρα των διαγραφών! Θα κάνω ότι μπορώ να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενιαία και θα κριθούν όλοι εάν θέλουν να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση ή εάν θέλουν να τη ρίξουν όπως επιθυμούν κύκλοι του εξωτερικού. Ας μου πει κάποιος τι επιλογές είχαμε. Ο καθένας έχει την ευθύνη για το ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί (Σ.Σ. αναφερόμενος στην εσωκομματική κριτική).
ΤΙ ΗΘΕΛΕ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ: Συναινετική έξοδος από το ευρώ η λογική Σόιμπλε. Αυτό μου το είπε ο Γ.Βαρουφάκης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Ζήτησα ανάλυση και τις επιπτώσεις και είδα πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική. Όμως και εγώ δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου την έξοδο από το ευρώ. Ούτε από Κίνα, ούτε από ΗΠΑ, ούτε από Ρωσία μου είπε κάποιος προχώρα σε αυτόν τον δρόμο (Σ.Σ. προφανώς εννοεί, ότι από πουθενά δεν βρήκε οικονομική βοήθεια). Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ: Υπερτίμησα τη σημασία του δικαίου ενός λαού και τη βασική αξία της Ευρώπης που είναι σεβασμός στην δημοκρατία. Οι εταίροι μας μάς δείχνουν ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν έχουν σημασία οι εκλογές. Είδατε το μένος με το οποίο καταφέρονταν εναντίον μου οι συντηρητικοί βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν στο μέλλον και άλλες κυβερνήσεις σαν τη δική μας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Πήρα ρίσκο με το δημοψήφισμα. Στη ζωή και την πολιτική παίρνεις ρίσκα. Όταν κέρδισε το Όχι, ξέχασαν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και μπήκαν στη διαπραγμάτευση, αλλά με τη σκέψη ότι ο ελληνικός λαός χάνει και δεν κερδίζει. Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα σκεφτεί ότι θα μας δινόταν η παράταση, αλλά υπήρξε μία εκδικητική στάση από τους εταίρους.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δεν προτίθεμαι να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα διακινδυνεύσουν μια τεράστια οικονομική καταστροφή.
Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτικές αναδιανομής, για καταπολέμησης της διαφθοράς, για κατανομή των βαρών και υπάρχει και η δυνατότητα να στηριχθούν τα μέσα αλληλεγγύης, ώστε αυτοί που πλήττονται από τα μέτρα που μας επιβάλλονται -και δεν τα πιστεύουμε- να στηριχθούν.
Θέλω να πω μόνο αλήθειες. Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη, δεν είναι μια νύχτα που οι Ευρωπαίοι πολίτες θα τη θυμούνται ως νύχτα επιστροφής της Ευρώπης στις ιδρυτικές της αξίες.
Το αποτέλεσμα της νύχτας ήταν αποτέλεσμα μιας πίεσης να προσεγγίσει η Ελλάδα τις επιθυμίες οικονομικά ισχυρών χωρών, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και εκβιασμών.
Δύο εναλλακτικές είχαμε, σκληρή συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και η εναλλακτική του Σόιμπλε για ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Πήραμε μια συμφωνία που έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχει το τελεσίγραφο που έπαιρνα μπροστά μου τον Ιούνιο. Τότε έπαιρνα πέντε μήνες ζωής και έπρεπε μετά να συζητηθεί ξανά.
Στα θετικά τα 82 δισ. ευρώ, η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία και δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά. Ταυτόχρονα 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις.
Σκληρή και επικριτική η στάση των εταίρων, μία συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα στοιχεία, αλλά με μία δυνατότητα να ξεφύγουμε από την κρίση.
Θα δημιουργηθούν υφεσιακές τάσεις, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το υφεσιακό μείγμα των προηγούμενων προγραμμάτων. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ήπια, σε σχέση με τα δεδομένα.
Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, μειώνεται η αγοραστική αξία. Αυτός είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβλήθηκε. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ είναι πρόβλημα εισπραξιμότητας .Όσον αφορά τις συντάξεις έχουμε μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Είναι μέτρα που τα είχαμε αποδεχτεί και εμείς.
Τα θέματα του συνταξιοδοτικού με τρόικα ή χωρίς έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε. Το ασφαλιστικό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα συνταξιοδοτικά μας. Δώσαμε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.
Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί το 2020. Έχουμε περιθώριο μέχρι τότε να έχουμε βγει από την κρίση. Στο θέμα των συντάξεων καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα των συντάξεων αλώβητο.
Η εξεύρεση νέων πόρων και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η λύση για το ασφαλιστικό.
ΔΕΙΤΕ τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για συντάξεις, εισφορές, ενοποιήσεις Ταμείων
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr