Οι εκλείψεις, οι γαλαξίες, τα νεφελώματα κ.α.
Με το βλέμμα προς τον ουρανό είναι πολλές νύχτες εκατοντάδες Πατρινοί οι οποίοι έχουν πάθος με την αστρονομία. Μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο δεν φαίνεται να τους δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα αφού η αγάπη τους για τους πλανήτες, τα νεφελώματα και ότι άλλο αποτελεί το σύμπαν είναι τόσο μεγάλη που τους έχει επιτρέπει να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εμάς τους αδαείς.
Μια οργανωμένη προσπάθεια που επιτρέπει σε ερασιτέχνες αστρονόμους να εξασκούν το επιστημονικό τους χόμπι είναι ο «Ωρίων», η Αστρονομική Εταιρεία της Πάτρας, η οποία λειτουργεί από το 2001 και αριθμεί σήμερα πάνω από 200 μέλη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών που από μικροί ήταν γοητευμένοι από το ουρανό και είχαν στην καρδιά τους την αστρονομία κατάφεραν μέσω του Ωρίωνα να βρουν μια διέξοδο. Μια διέξοδο γνώσης, αφού σε θεωρητικό επίπεδο γίνονται από την Εταιρεία πολλές εκδηλώσεις (για φέτος ξεκινούν στις 7 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται κάθε 2η Τετάρτη) αλλά και πρακτικής παρατήρησης με ειδικά τηλεσκόπια.
Η Ανδρομέδα από τον Ανδρέα Μήλια
Η Ανδρομέδα από τον Ανδρέα Μήλια
Ο Γαλαξίας Πάρνωνας Μήλιας-Αντωνόπουλος
Ο Γαλαξίας Πάρνωνας Μήλιας-Αντωνόπουλος
Γαλαξίας από τον Σπ. Αντωνόπουλο
Γαλαξίας από τον Σπ. Αντωνόπουλο
Έκλειψη Σελήνης, Ανδρέας Παπαλάμπρου
Έκλειψη Σελήνης, Ανδρέας Παπαλάμπρου
Η ομάδα του Ωρίωνα με φόντο την έκλειψη Σελήνης, Θεόφιλος Στεργίου
Η ομάδα του Ωρίωνα με φόντο την έκλειψη Σελήνης, Θεόφιλος Στεργίου
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ωρίωνα Ανδρέας Παπαλάμπρου η ομάδα όσων συμμετέχουν ανελλιπώς στις νυχτερινές παρατηρήσεις αποτελείται ουσιαστικά από περίπου 15-20 άτομα τα οποία, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, παίρνουν τα βουνά, μακριά από την φωτορύπανση της πόλης, για να... ταξιδέψουν στο διάστημα.
Χαρακτηριστικό της «μαγείας» που γίνονται συμμέτοχοι είναι το γεγονός ότι με το γυμνό μάτι βλέπουμε στο ουρανό περίπου 2.000 αστέρια, ενώ με ένα μικρό τηλεσκόπιο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια αστέρια. Για όσους δε, εκτιμούν ότι η παρατήρηση του σύμπαντος είναι ένα ακριβό «σπορ» ο κ. Παπαλάμπρου μας εξηγεί ότι ο «Ωρίωνας» διαθέτει στα μέλη του τηλεσκόπια ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν το δικό τους από μόλις 300 ευρώ.
Ο ίδιος βέβαια, όπως μας εκμυστηρεύεται, όπως και άλλα μέλη του Συλλόγου, έχουν ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για τα τηλεσκόπια, τους φακούς και τα άλλα όργανα παρατήρησης που διαθέτουν, κόβοντας από άλλα έξοδα της καθημερινότητά τους.
«Την πλήρη μαγεία του ουρανού δεν μπορεί να την καταλάβει κανείς από τις πόλεις, αν πάει σε βουνό ή χωριό και δει τον γαλαξία στον νυχτερινό ουρανό θα εκπλαγεί. Είναι η πιο συγκλονιστική εμπειρία. Επίσης σημαντικό για εμάς είναι η γνώση του τί βλέπουμε καθώς το χόμπι μας είναι επιστημονικό. Μελετούμε, διαβάζουμε και καταλαβαίνουμε τα ουράνια αντικείμενα που παρατηρούμε. Αυτό αυξάνει την ευχάριστη», εξηγεί ο κ. Παπαλάμπρου.
Έκλειψη Ηλίου, Σπ. Αντωνόπουλος
Έκλειψη Ηλίου, Σπ. Αντωνόπουλος
Έκλειψη Ηλίου, Ανδρέας Παπαλάμπρου
Έκλειψη Ηλίου, Ανδρέας Παπαλάμπρου
Ο Κρόνος, από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου
Ο Κρόνος, από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου
Το Νεφέλωμα North America, Θανάσης Κουλουμβάκος
Το Νεφέλωμα North America, Θανάσης Κουλουμβάκος
Όσο για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA για την πιθανότητα εύρεσης νερού στον Άρη, όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των μελών του Ωρίωνα είναι εξαιρετικά μεγάλο, επισημαίνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να μπουν στην σωστή τους διάσταση. Οι ανακαλύψεις χαρακτηρίζονται ως ενθάρρυνση για να συνεχίσει ο άνθρωπος να ψάχνει άλλες μορφές ζωής, με την προοπτική της δημιουργίας βάσης στον «κόκκινο πλανήτη» να θεωρείται πλέον ο επόμενος μεγάλος στόχος της ανθρωπότητας.
Το νεφέλωμα της προβοσκίδας του ελέφαντα, Ανδρέας Παπαλάμπρου
Το νεφέλωμα της προβοσκίδας του ελέφαντα, Ανδρέας Παπαλάμπρου
Η ουρά του κομήτη McNaught, Ήλιας Χασιώτης
Η ουρά του κομήτη McNaught, Ήλιας Χασιώτης
Του Σπύρου Αντωνόπουλου
Του Σπύρου Αντωνόπουλου
Περσείδης στον Τοξότη, Νίκος Νικολουδάκης
Περσείδης στον Τοξότη, Νίκος Νικολουδάκης
Έκλειψη Σελήνης, Σπ. Αντωνόπουλος
Έκλειψη Σελήνης, Σπ. Αντωνόπουλος
INFO
H Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "ΩΡΙΩΝ" ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2001 και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπό έχει την εκλαΐκευση και διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών γίνονται ήδη σε συστηματική βάση ομιλίες, παρατηρήσεις του ουρανού και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Το ξεκίνημα
Η αστρονομία στην Πάτρα έχει βαθιές ρίζες. Από το πανεπιστήμιο πέρασαν αρκετοί διαπρεπείς καθηγητές της αστρονομίας. Πέρα από την επιστημονική έρευνα που πραγματοποιούνταν, γίνονταν αρκετές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, ιδίως διαλέξεις και αστροβραδιές. Παράλληλα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πραγματοποιούνταν συναντήσεις στον χώρο του εργαστηρίου αστρονομίας όπου γινόταν συζητήσεις γύρω από θέματα που άπτονταν των επιστημών του διαστήματος.
Στα τέλη του 2000 με πρωτοβουλία των Α. Παπαλάμπρου και Κ. Γουρουλιάτου που συναντήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας www.astrovox.gr και με τη συμπαράσταση του Β. Ζαφειρόπουλου ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδας αστρονομίας. Στη συνέχεια, το πρώτο τρίμηνο του 2001 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εταιρεία στα πρότυπα των υπόλοιπων αστρονομικών συλλόγων που υπάρχουν στην Ελλάδα με σκοπό να συνενώσει όλους τους φίλους της αστρονομίας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα να οργανώσει μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Έτσι τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση ιδρυτικών μελών. Αφού ψηφίστηκε το καταστατικό και συζητήθηκαν διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για την αναγνώρισή της από το πρωτοδικείο και αποφασίστηκε η συγκρότηση της τριμελούς διοικούσας επιτροπής η οποία θα αναλάμβανε τη διοίκηση μέχρι την πρώτη γενική συνέλευση. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους κυρίους: Ζαφειρόπουλο Β., Παπαλάμπρου Α. και Γουργουλιάτο Κ. Παράλληλα αποφασίστηκαν και οι πρώτες δραστηριότητες της εταιρείας.
Την άνοιξη του 2001, λοιπόν, είχαμε πλήθος δραστηριοτήτων. Κατ' αρχήν αποφασίστηκε να γίνονται εβδομαδιαίες συναντήσεις των μελών μας οι οποίες ήταν ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στις συναντήσεις αυτές αναπτύσσονταν θέματα που περιστρέφονταν γύρω από την Αστρονομία αλλά ήταν σχετικά και με άλλους τομείς των επιστημών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως συζητήσαμε για τη δημιουργία της γης και της ζωής, στη συνέχεια εξειδικεύσαμε τη συζήτηση γύρω από τη βιολογική πλευρά του θέματος. Σε άλλες συναντήσεις αναλύσαμε τη χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε καλύτερα τις παρατηρήσεις μας. Φυσικά δεν παραλείψαμε να δούμε και τη γοητευτική πλευρά της αστρονομίας, έτσι ταξιδέψαμε για λίγο με τη φαντασία μας στους μυθολογικούς δρόμους του ουρανού προσπαθώντας στη συνέχεια να εντοπίσουμε και στο νυχτερινό ουρανό τους θεούς και τους ήρωες.
Οι συναντήσεις μας περιελάμβαναν προβολή σλάιντς και βίντεο με αστρονομικά πάντα θέματα. Όμως, πέρα από τη θεωρητική γνώση, αστρονομία χωρίς τηλεσκόπια και παρατήρηση δεν γίνεται. Για αυτό όποτε το επέτρεπε ο καιρός μετά τη εβδομαδιαία συνάντησή μας παρατηρήσουμε εύκολους και εντυπωσιακούς στόχους όπως τη Σελήνη, τον Άρη, το Δία και τον Κρόνο. Για τους πιο απαιτητικούς και υπομονετικούς στο τέλος η παρατήρηση αποκτούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Από το σκοτεινό ουρανό του πανεπιστημίου δε μπορούσαν να κρυφτούν ζεύγη αστέρων, νεφελώματα και σμήνη. Η παρατήρηση όμως αποτελεί από τους πρωταρχικούς στόχους της εταιρείας μας, για αυτό μεμονωμένες ολιγομελείς ομάδες παρατηρήσεων απομακρυνόμασταν αρκετά από την Πάτρα και πηγαίνοντας στα κοντινά βουνά παρατηρούσαμε διάφορα αντικείμενα, βάλαμε μάλιστα ως πρώτο στόχο τα αντικείμενα του Messier τον οποίο εν μέρει τον επιτύχαμε.
Εκτός των ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων, πόλο έλξης για τους φίλους του ουρανού αποτελούν τα μεγάλα τηλεσκόπια των αστεροσκοπείων. Μιας και το Κρυονέρι βρίσκεται σχετικά κοντά στην Πάτρα αποφασίσαμε την οργάνωση εκδρομών εκεί προκείμενου να παρατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και δυσκολότερα ουράνια σώματα γίνεται.
Ο πάντα φιλόξενος κ. Δήμου μας έκανε να μη μετανιώσουμε για το νυχτερινό ταξίδι αλλά να θέλουμε μάλιστα να το επαναλάβουμε. Σε μία εκ των επισκέψεών μας συνέπεσε να είναι και η επίσημη αστροβραδιά που διοργανώνει το αστεροσκοπείο και είναι ανοιχτή στο κοινό. Εκεί εκτός της ενδιαφέρουσας παρατήρησης που πραγματοποιήσαμε είχαμε και την ευκαιρία να συναντήσουμε και άλλους φίλους οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμάς, μπορέσαμε να μάθουμε από έμπειρους στο χώρο της αστροφωτογραφίας και της παρατήρησης μερικά από τα μυστικά τους.
Φυσικά αυτό που νοιώθαμε, πιστεύαμε πως έπρεπε να μεταδοθεί και στους νέους της περιοχής μας. Αποφασίσαμε να οργανώσουμε λοιπόν ένα θερινό σχολείο αστρονομίας, ανοιχτό στους μαθητές του γυμνασίου. Η παρουσία και συμμετοχή των μαθητών αν και καλοκαίρι ήταν θετική και μας έκανε να πιστεύουμε πως ο κόπος μας δε πήγαινε χαμένος.
Αναπτύξαμε εισαγωγικά θέματα γύρω από την αστρονομία, την αστροφυσική, την κοσμολογία. Χρησιμοποιήσαμε σλάιντς και βίντεο για να κάνουμε προσιτά στα παιδιά αυτά που τους εξηγούσαμε, ενώ δεν παραλείψαμε να τους δείξουμε στην πράξη μέσω τηλεσκοπίου αυτά που τους λέγαμε στην τάξη.
Αν και στην αρχή είχαμε αμφιβολία για το κατά πόσο το εγχείρημα θα πετύχαινε, στα πρόσωπα των παιδιών ήταν ζωγραφισμένη η ικανοποίηση και για μας αρκούσε αυτό.
Μετά από αυτές τις δραστηριότητες και την αναγνώριση της Εταιρείας μας από το πρωτοδικείο Πατρών με την απόφαση 448/2001 επικράτησε αισιοδοξία πως η ερασιτεχνική αστρονομία θα ανθίσει και στην Πάτρα. Η πρώτη μας γενική συνέλευση, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2001, ανέδειξε και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μας.
Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Ωρίων οργανώνει κάθε Τετάρτη μια ομιλία, ανοιχτή για το κοινό, με αστρονομικά ή γενικότερα επιστημονικά θέματα. Ολες οι ομιλίες αρχίζουν στις 8:15 ενώ εφόσον ο καιρός το επιρέπει γίνεται και αστρονομική παρατήρηση με τα τηλεσκοπια του συλλόγου. Χώρος διεξαγωγής είναι η έδρα του συλλόγου στο εργαστήριο αστρονομίας.
Μια από τις κύριες δραστηριότητες του Ωρίωνα είναι η διενέργεια αστρονομικών Παρατηρήσεων με εξορμήσεις και εκδρομές.
Οποιοσδήποτε θέλει να συμμετάσχει παρακαλείται να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους παρατήρησης. Στις εξορμήσεις για παρατήρηση μπορούν να συμμετάσχουν μόνο τα μέλη της εταιρείας. Ο καθένας μπορεί να έρθει με τον εξοπλισμό του.
Ο «Ωρίων» έχει διοργανώσει στο παρελθόν δύο ημερίδες, με τα εξής θέματα:
* ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙA (2002)
* ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΜΙΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (2004)
Ο Ωρίων πραγματοποιεί πλήθος άλλων εκδηλώσεων. Μερικές από αυτές είναι:
- Συνεργασίες και παρουσιάσεις σε σχολεία
-Θερινά Σχολεία
-Αστροπάρτυ
-Ομιλίες σε άλλους συλλόγους ή οργανισμούς
Στον Ωρίωνα μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε φίλος της αστρονομίας το επιθυμεί. Για να πραγματοποιηθεί η εγγραφή πρέπει:
1. Να συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής και είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά είτε να μας την παραδώσετε σε κάποια συνάντηση.
2. Να καταβάλετε το ποσό της ετήσιας συνδρομής που συνεπάγεται και την εγγραφή σας στο σύλλογο. Εφόσον είστε κάτω των 26 ετών καταβάλλεται το μειωμένο ποσό των 15 ευρώ ως ετήσια συνδρομή. Όσοι είναι άνω των 26 ετών καταβάλλουν την πλήρη ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ. Η ετήσια συνδρομή ισχύει από την ημέρα πληρωμής και τα μέλη θεωρούνται ταμειακώς εντάξει για ένα έτος. Οι μελλοντικές ετήσιες συνδρομές θα ισχύουν ετησίως με βάση την ίδια ημερομηνία της αρχικής εγγραφής.
Η δανειστική βιβλιοθήκη του Ωρίωνα περιέχει Βιβλία, Περιοδικά και CD/DVD αστρονομικού περιεχομένου αλλά και γενικότερα θεμάτων που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr