Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δ.Στεφανάκης στο thebest.gr: "Θα ήθελα, να είμαι κάποιος από τους δικούς μου ήρωες, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα..."

Δ.Στεφανάκης στο thebest.gr: "Θα ήθ...

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στην Πάτρα

Η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή ; Mε ποιο τρόπο; Γιατί γράφουμε λογοτεχνία; Γιατί τη διαβάζουμε; Ο Δημήτρης Στεφανάκης με το τελευταίο του βιβλίο δεν πλάθει ήρωες και δεν αφηγείται μια ιστορία, αλλά τραβά την κουρτίνα ανάμεσα σε συγγραφείς και αναγνώστες, ανάμεσα σε εκείνον και τη μεγάλη του αγαπημένη.

Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται και  η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει,γράφει.

O διακεκριμένος και πολυμεταφρασμένος  συγγραφέας στο τελευταίο του βιβλίο μιλά για τη λογοτεχνία ,για το πώς σου αλλάζει τη ζωή, για τα "παθήματα" και τις "αμαρτίες" του συγγραφέα, για τη δική του περιπέτεια με τη λογοτεχνία είτε από τη θέση του αναγνώστη, είτε από τη θέση του δημιουργού, για τους ήρωες, τους υπερήρωες, για τους καλούς και τους κακούς.Το βιβλίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στην Πάτρα και λίγο πριν μιλήσαμε μαζί του.

Tης Ελευθερίας Μακρυγένη

Το νέο βιβλίο σας δεν είναι  μυθιστόρημα, είναι ένα δοκίμιο για τη λογοτεχνία. Μου δίνετε την αίσθηση ότι είστε πολύ εξομολογητικός κι ότι πρόκειται για μια “ερωτική εξομολόγηση” στην ίδια τη λογοτεχνία. Τι σας ώθησε στο να το γράψετε;

«Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να πεις σε ένα πλαίσιο μυθοπλασίας. Δεν σου επιτρέπουν οι ήρωες και το σύμφωνο αληθοφάνειας που έχεις υπογράψει με τους αναγνώστες. Αυτή η "ερωτική εξομολόγηση στη λογοτεχνία" είναι κάτι που ήθελα από καιρό να κάνω αλλά δεν ήξερα πώς. Με το εν λόγω βιβλίο  αισθάνομαι ότι πολλά πράγματα έχουν μπει στη θέση τους.»

 

Πώς η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή; Ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση που θέτει ο τίτλος του νέου βιβλίου;

 

«Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή μέσα από τη γόνιμη και απροκατάληπτη ανάγνωση των σπουδαίων έργων της. Διαβάζοντας αφήνεις να σε διαποτίσει μια αίσθηση αμφιβολίας για σένα, για τους άλλους, για τον κόσμο που σε περιβάλλει. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή...»

Εσείς για τι αμφιβάλλετε;

«Για το καθετί που με αφορά. Νομίζω ότι όταν θα πάψω να αμφιβάλλω, τότε δύο πράγματα θα έχουν συμβεί: Ή θα έχω απαντήσει σε όσα ερωτήματα μου έχουν τεθεί, πράγμα απίθανο, ή θα έχω σταματήσει να εξελίσσομαι. Η αμφιβολία είναι σύμπτωμα των ευφυών ανθρώπων.»

«Όλοι εμείς οι μυθιστοριογράφοι που συνωστιζόμαστε στις πύλες της λογοτεχνικής αθανασίας δε θα έπρεπε να λησμονούμε ούτε στιγμή πως είμαστε παιδιά του Ομήρου και του Πλάτωνα. Αφηγητής γεγονότων ο πρώτος, αφηγητής ιδεών ο δεύτερος» γράφετε στο βιβλίο σας. Σε ποιον «πατέρα» νιώθετε πιο κοντά;

«Όσο κι αν δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον Όμηρο και μαζί μ' αυτόν την δυναμική των γεγονότων, αισθάνομαι πιο κοντά στον Πλάτωνα, γιατί πάντα έδινα μια προτεραιότητα στην αφήγηση των ιδεών και στον στοχασμό. Χωρίς φιλοσοφία, άλλωστε, δεν νοείται μυθιστόρημα.»

 

«Δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αλλάξουμε τον κόσμο με την ποίηση και τα μυθιστορήματα, αξίζει όμως τον κόπο να δοκιμάσουμε την ευεργετική επίδρασή τους στη ζωή και στον χαρακτήρα μας» λέτε. Ποιες επιδράσεις θα θέλατε να έχουν οι ιστορίες και η γραφή σας στους αναγνώστες;

«Την επίδραση που ασκούμε στους αναγνώστες δεν πρέπει και δεν μπορούμε να την προεξοφλήσουμε. Είναι μέρος της ευχάριστης έκπληξης που αποτελεί στο σύνολό της η λογοτεχνική δημιουργία.»

 

 

Γράφουμε και διαβάζουμε με τον χαρακτήρα μας…Δηλαδή;

 

«Έχουμε την εντύπωση ότι γράφουμε και διαβάζουμε ερήμην του χαρακτήρα μας. Πλάνη! Στην πραγματικότητα το ύφος της γραφής μας και η ποιότητα των αναγνώσεων μας αποκαλύπτουν ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή.»

Το βιβλίο θίγει και την ωριμότητα των αναγνωστών. Ποιος θεωρείται ώριμος αναγνώστης;

 

«Στο όνομα της "δημοκρατίας του πνεύματος" θεωρώ τον εαυτό μου αναρμόδιο να απαντήσω.»

 

Η γυναίκα και ο έρωτας και στη δική σας λογοτεχνία κατέχουν ουσιαστική και σημαντική θέση, αποτελώντας τον καταλύτη των ιστοριών και της εξέλιξης των ηρώων. Παρατηρεί κανείς ότι δεν παραλείπετε την ερωτική πράξη, μένοντας σε έναν έρωτα «πλατωνικό», θέμα στο οποίο αναφέρεστε στο τελευταίο βιβλίο σας. Μεμονωμένα, έχετε δεχτεί κριτική ότι θα μπορούσατε να έχετε  την  έχετε «αποσιωπήσει».Μιλήστε μας γι΄αυτή τη διάσταση ενός λογοτεχνικού έργου.

 

«Νομίζω ότι τα παθήματα της σάρκας είναι βασικό υλικό μυθοπλασίας και συνιστά ατόπημα και υποκρισία για ένα  συγγραφέα σήμερα να αποσιωπά ή να λογοκρίνει την ερωτική πράξη. Αν μη τι άλλο,  το σώμα διαθέτει μεγαλύτερη εντιμότητα από την ψυχή. Καλό θα είναι να το θυμόμαστε εμείς οι αφηγητές του σύγχρονου κόσμου.»

O ένας βασικός πυλώνας του μυθιστορήματος είναι ο έρωτας και ο άλλος ο θάνατος, λέτε συχνά. Φοβάστε τον θάνατο;  Η λογοτεχνία τον νικά έστω και προσωρινά;

«Ο Τολστόι έλεγε ότι οι άνθρωποι που φοβούνται τον θάνατο είναι εκείνοι που φοβούνται να ζήσουν. Επειδή έχω τολμήσει μέχρι τώρα να ζήσω όπως ήθελα, πιστεύω πως δεν τον φοβάμαι. Ωστόσο με το θάνατο κανείς δεν μπορεί να τα βάλει, ούτε καν η λογοτεχνία.»

 

Ήρωες, αντιήρωες, υπερήρωες, καλοί και κακοί χαρακτήρες, όλοι χωρούν στη λογοτεχνία, από τα ομηρικά έπη έως σήμερα. Ποιος ήρωας θα θέλατε να είστε και γιατί;

«Ε, λοιπόν, θα ήθελα, να είμαι κάποιος από τους δικούς μου ήρωες: ο Μάρκος, ο Άλκης, ο Λεωνίδας, ο Καμύ, ο Στέφανος κι ο Μάνος, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα. Ο συγγραφέας, δυστυχώς, υστερεί απελπιστικά έναντι των ηρώων του.»

Aν είχατε τη δυνατότητα να σώσετε μόνο δύο βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας, ένα δικό σας κι ένα άλλου συγγραφέα, ποια θα ήταν;

«Το "Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι" ή το "Χορό των ψευδαισθήσεων" και την Άννα Καρένινα" ή τους "Αδερφούς Καραμάζοφ"».

Τελικά γιατί λογοτεχνία;

«Γιατί η λογοτεχνία είναι η μόνη ελπίδα για όλους εμάς που φαίνεται να μην έχουμε πια καμία ελπίδα.»

 

 

info

Το βιβλίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα στο "Βυζαντινό"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Εύα Πανοπούλου, Φιλόλογος 
Αναστασία Δημητροπούλου, Φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών & 
Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου, μέλος της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου. 
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: "Λογοτεχνία είναι η τέχνη του αναποφάσιστου"

 

"Ο χορός των ψευδαισθήσεων" έχει κάτι από Πάτρα - Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: «Το χειρότερο δεν είναι πόσες φορές έγραψα μια σελίδα αλλά επί πόσα χρόνια το έκανα… »

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: "Με έθελγε πάντοτε η γοητεία του ημιτελούς, οι έρωτες που δεν εκπληρώνονται..."

Δ. Στεφανάκης: «Η ζωή είναι υπερβολικά σκληρή για να την ερμηνεύσεις κατά γράμμα. Έχουμε ανάγκη τις όποιες ψευδαισθήσεις μας»

 

 

 

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture