Στην παρούσα φάση η κλήρωση θα συνεχιστεί στα Μεταπτυχιακά
Νέα δεδομένα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το οποίο έχει την έδρα του στην Πάτρα, δημιουργεί το Νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Για τις θετικές εξελίξεις που αφορούν το ΕΑΠ, μίλησε στην εκπομπή Ποντάρω Κόκκινο με τους Θάνο Χριστακόπουλο και Ηλία Κυριακόπουλος, Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Βασίλης Καρδάσης.
Βάσει των αλλαγών που θα προκύψουν, έχουμε τα εξής δεδομένα:
- Καταργείται η κλήρωση ως μοναδικός τρόπος επιλογής των υποψήφιων φοιτητών στις θεματικές ενότητες που καλύπτονται οι διάφορες θέσεις και δίνεται η αρμοδιότητα αυτή στην διοικούσα επιτροπή για να καθορίσει και άλλους τρόπους εισαγωγής.
- Είναι μια προσπάθεια να διευρύνουμε τον αριθμό των παιδιών των πολιτών που θα πάνε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι υπάρχουν δίδακτρα, συνεπώς δεν υπάρχει δαπάνη για το δημόσιο.
- Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις, με τις οποίες επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την αναβάθμιση και την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση μέσα από την ιδιομορφία του, με την συγκρότηση οργάνων και την σταδιακή μετάβαση του Ανοικτού Πανεπιστημίου σε διαδικασίες που θα προσιδιάζουν στα πανεπιστήμια.
- Το πιο σημαντικό αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χώρο, προκειμένου να προσληφθούν νέοι επιστήμονες, οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι, ενώ έχουν τα τυπικά προσόντα, προκειμένου να εργαστούν στον χώρο των πανεπιστημίων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρδάσης, «δεν υπάρχει μια αλλαγή, αλλά πολλές. Η κλήρωση καταργείται, η οποία αποτελούσε ελληνική ιδιομορφία. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά στον κόσμο. Δεν γίνεται να σπουδάζει ο τυχερός μιας κλήρωσης και ο άτυχος όχι. Προς το παρόν, θα ισχύσει αυτή η αλλαγή στα προπτυχιακά προγράμματα και μετά στα μεταπτυχιακά».
Όπως εξήγησε το ΕΑΠ παρακολουθεί όλες τις "καμπύλες" των υποψηφιοτήτων που κατατίθενται από προπτυχιακούς, γνωρίζουν πόσα από τα αιτήματα φθάνουν μέχρι το τέλος, και θα είναι σε θέση να έχουν το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να καλυφτούν όλα τα αιτήματα. "Οι αριθμοί είναι υπό έλεγχο. Ξέρουμε τί κάνουμε, έχουμε μελετήσει το τί σημαίνει κατάργηση της κλήρωσης και αποδοχή όσων το επιθυμούν σε κάποιο από τα πτυχία μας".
Παράλληλα εκτίμησε ότι το ΕΑΠ θα είναι έτοιμο από τη νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά να κάνει πράξη την κατάργηση της κλήρωσης.
Ενώ συμπλήρωσε, «απ’ τη στιγμή που το ΕΑΠ εισπράττει δίδακτρα, θα μπορεί να έχει και το ανάλογο προσωπικό, διδακτικό και διοικητικό.
Επιπλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τρεις αντιπροέδρους ώστε να βοηθούν το έργο του ΕΑΠ με αρμοδιότητες που αφορούν τα Ακαδημαϊκά, Διοικητικά και Οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον το νέο νομοσχέδιο, μας δίνει τη δυνατότητα, να απορροφήσουμε ανέργους επιστήμονες».
Ως προς τους στόχους, ο κ. Καρδάσης τόνισε, «Το ΕΑΠ χρήζει ανανέωσης και μάλιστα γρήγορης ανανέωσης. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους που ανήκουν στο ΕΑΠ, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, ούτως ώστε το ΕΑΠ να έχει μορφή αυτονόμησης».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr