Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από την Πέμπτη στην Πάτρα ο "Mεσιέ Σοκολά" - Παίζει και ο εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν

Από την Πέμπτη στην Πάτρα ο "Mεσιέ ...

Σε διανομή της εταιρείας Odeon

Ο βραβευμένος με Σεζάρ μαύρος ηθοποιός Ομάρ Σι («Άθικτοι») και ο πολυβραβευμένος Τζέιμς Τιερέ, εγγονός του θρυλικού Σαρλό - Τσάρλι Τσάπλιν, πρωταγωνιστούν στο φιλμ «Chocolat» του Ροσντί Ζεμ, που αφηγείται την απίστευτη ιστορία του πρώτου μαύρου αρτίστα που έγινε διάσημος στη Γαλλία.

Το φιλμ «Chocolat – Mεσιέ Σοκολά» ξεκινά να προβάλλεται στην Ελλάδα και στην Πάτρα, σε διανομή από την Odeon, από αυτή την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016.

Από το τσίρκο στο θέατρο, από την ανωνυμία στην τεράστια φήμη. Ο Σοκολά ήταν ο πρώτος διάσημος μαύρος καλλιτέχνης στη Γαλλία και η σύμπραξή του με τον κλόουν Φουτίτ τούς έκανε ένα ακαταμάχητο δίδυμο που άφησε εποχή, μεταμορφώνοντάς τους σε σταρ και δημοφιλείς θαμώνες στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μπελ Επόκ. Όμως, ο πειρασμός του εύκολου χρήματος, ο τζόγος και ο ρατσισμός της εποχής πληγώνουν βαριά την φιλία των δύο περφόρμερ και τελικά την καριέρα του Σοκολά.

Αποκαθιστώντας δύο αδίκως ξεχασμένους πρωτοπόρους της τέχνης στη θέση που τους αξίζει στη συλλογική μνήμη, η ταινία αφηγείται την απίστευτη αληθινή ιστορία του μαύρου καλλιτέχνη που έκανε όλο το Παρίσι να υποκλιθεί μπροστά του.

Ο Σοκολά, κατά κόσμον Ραφαέλ Παντίγια, γεννήθηκε σκλάβος στην Κούβα την δεκαετία του 1860 και πουλήθηκε ως υπηρέτης σε έναν Πορτογάλο έμπορο. Στα 16 του, δραπέτευσε και βρέθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, συμμετέχοντας σε καμπαρέ σόου  όπου επεδείκνυε την εντυπωσιακή σωματική του δύναμη. Ένας Άγγλος κλόουν τον πήρε μαζί του στο Παρίσι, όπου οι μαύροι περφόρμερ ήταν πλέον της μόδας σαν αξιοπερίεργο φαινόμενο. Η παντομίμα στην οποία πρωταγωνίστησε, με τίτλο «Ο Γάμος του Σοκολά», είχε μεγάλη επιτυχία και τράβηξε την προσοχή ενός έτερου Άγγλου κλόουν ονόματι Φουτίτ.

Οι δυο τους είχαν την ιδέα να συνδυάσουν τις δύο περσόνες, του κλόουν με το λευκό πρόσωπο και του Σοκολά. Έτσι γνώρισαν τεράστια επιτυχία, κέρδισαν το λαϊκό κοινό καθώς και τους υψηλούς κύκλους του Παρισιού, και μπήκαν στις μποέμ παρέες της Μονμάρτης. Ο Σοκολά ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως ο  Τουλούζ Λοτρέκ και οι αδελφοί Λιμιέρ – οι τελευταίοι, μάλιστα, τον χρησιμοποίησαν στις πρώτες τους ταινίες.

Η επιρροή τους στην τέχνη του τσίρκου και του θεάτρου είναι αναμφισβήτητη και ακόμη εμφανής, αν και σήμερα έχουν λίγο ως πολύ ξεχαστεί. Ακόμη και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ροσντί Ζεμ, έμαθε την ιστορία τους διαβάζοντας το σενάριο και ακούγοντας την περιγραφή του πρότζεκτ από τους παραγωγούς Νικολά και Ερίκ Αλτμαγιέρ. «Μου άρεσε η ιδέα να γυρίσω μια ταινία για τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα στο φαντασμαγορικό Παρίσι του τότε και μάλιστα την ιστορία της στενής φιλίας δύο ανδρών. Δέλεαρ ήταν και ο ίδιος ο χαρακτήρας: ένας άνδρας που ζει τη ζωή στο μέγιστο και εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται για να γίνει σταρ» ανέφερε ο Ζεμ.

Ξεκινώντας εντατική έρευνα έξι μήνες πριν την έναρξη των γυρισμάτων και ξαναβλέποντας ταινίες όπως το «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» του Ολιβιέ Νταάν και το «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για να τον βοηθήσουν στην αισθητική που στόχευε, ο Ζεμ βασίστηκε σε φωτογραφίες και πίνακες για να κατευθύνει τους επικεφαλής όλων των τμημάτων έτσι ώστε μαζί να πετύχουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ως προς τον πρωταγωνιστή, δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ – ο Ομάρ Σι, βραβευμένος με Σεζάρ για την ερμηνεία του στους υπερ-επιτυχημένους «Άθικτους» και μεγάλος σταρ πια στη Γαλλία, είχε ήδη πει το ναι στους παραγωγούς, και ήταν στην διάθεση του Ζεμ για τον σχεδιασμό της ταινίας. Όπως και ο Ζεμ, ο Γάλλος ηθοποιός δεν γνώριζε τον Σοκολά πριν πληροφορηθεί για το πρότζεκτ.

«Η ιστορία του με συγκίνησε», λέει ο Σι. «Είχε μια απίστευτη πορεία, δεν μπορώ καν να φανταστώ το κουράγιο που χρειάστηκε. Και η ιστορία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα: ο Σοκολά έκανε τους ανθρώπους να γελούν με στερεότυπα για τους μαύρους. Καθώς η κοινωνία εξελίχθηκε και οι άνθρωποι άρχισαν να τους βλέπουν λιγότερο υποτιμητικά, δεν ήθελαν άλλο να γελούν εις βάρος τους. Αυτό ήταν καλό ως σημάδι ότι ο ρατσισμός υποχωρούσε, αλλά κάκιστο για την καριέρα του Σοκολά. Ήταν όμως ένας καλλιτέχνης και ήθελα να βοηθήσω να ξαναθυμηθούμε το ταλέντο του. Έβρισκε την ελευθερία του στη δημιουργία, στο γέλιο, στην απόλαυση».

Η γεμάτη σκαμπανεβάσματα ζωή του Παντίγια, είτε ως προς τα προσωπικά του είτε ως προς τα επαγγελματικά, σήμαινε ότι ο ρόλος του Σι ήταν κάτι παραπάνω από πλούσιος. «Είναι πραγματικό δώρο αυτός ο ρόλος γιατί έχω την ευκαιρία να παίξω σκηνές κωμικές και αμέσως μετά δραματικές, ερωτικές, πάλης, τσίρκου. Υπάρχουν στιγμές απελπισίας και έπειτα στιγμές ευφορίας. Είναι μια ζωή σαν το τρενάκι του λούνα παρκ».

Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει τον παρτενέρ του Ομάρ Σι, ο Γάλλος δημιουργός αποφάσισε ότι χρειαζόταν όχι ακόμη έναν αναγνωρίσιμο σταρ, αλλά έναν άνθρωπο του κόσμου αυτού. Και ποιος καλύτερος του Τζέιμς Τιερέ, ο οποίος εκτός από ηθοποιός, χορευτής, μίμος και εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν, είναι και δημιουργός ανάλογων θεαμάτων, με τα οποία έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Ο Ζεμ ζήτησε από τον Τιερέ να χορογραφήσει και τα σκετς των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας, αφού είναι εκείνος που στήνει σχεδόν μόνος του τα δικά του σόου: σκηνοθεσία, σκηνικά, γράψιμο των σκετς, ερμηνεία στη σκηνή.

*Στην ταινία διάρκειας 110 λεπτών παίζουν ακόμα οι Κλοντίλντ Εσμέ, Ολιβιέρ Γκουρμέ, Φρεντερίκ Πιερό.

Το φιλμ θα παίζεται από την Πέμπτη στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture