Τα δικαιώματα και τα δεδομένα των δράσεών τους
Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα της Δυτικής Ελλάδας.
Η φωνή τους έχει ακουστεί από τον Αγρίνιο μέχρι την Πάτρα και από εκεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.
Το τμήμα ΔΠΦΠ βρίσκεται υπό κατάληψη σχεδόν δύο εβδομάδες. Τον αγώνα τους, στηρίζουν και τα άλλα δυπ τμήματα τα οποία έχουν και αυτά αντίστοιχα ακαδημαϊκά προβλήματα.
Συλλογικά λοιπόν αυτές τις μέρες έγιναν τα παρακάτω:
Κατάληψη 3 τμημάτων
Παρέμβαση και μπλοκάρισμα σε εκδήλωση της τοπικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία με την υφυπουργό Αντωνοπούλου
Ανάρτηση πανό στον αγώνα Ολυμπιακός-Παναιτωλικός
Συμβολική Κατάληψη στην ΔΕΗ
Συμβολική Κατάληψη στην Δ.Ο.Υ.
Παρέμβαση στην Πρυτανεία
Άνοιγμα των διοδίων στο Ρίο.
Οι δράσεις τους, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, «είναι η συνέχεια σε μια διαρκή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματός.»
«Η ιστορία του θα μπορούσε να μοιάζει με παραμύθι, καθώς είναι από τα λίγα τμήματα που οι απόφοιτοι του έχουν περάσει από 3 πανεπιστήμια. Όχι δεν είμαστε «Χαρι Ποτερ» αλλά φοιτητές-απόφοιτοι στο Αγρίνιο. Ένα τμήμα παραμελημένο από την τοπική ηγεσία και το υπουργείο παιδείας, με τεράστια ακαδημαϊκά προβλήματα και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.»


Ας δούμε αναλυτικά τα κύρια προβλήματα των αποφοίτων του τμήματος, όπως μας τα μετέφεραν:
«
Μπορούν να επιλέξουν μελετήσουν και να εκπονήσουν μελέτες μόνο σε δυο κατηγορίες α) 27-Περιβαλλοντικές Μελέτες και σε κάποιους συναδέλφους έχει δοθεί μελετητικό πτυχίο της κατηγορίας β) 25- Φιλοτεχνικές μελέτες & έργα πρασίνου, ενώ άλλες ειδικότητες έχουν περισσότερες επιλογές.
Οι απόφοιτοι δεν ανήκουν ούτε στο Π.Ε Μηχανικών Περιβάλλοντος ούτε στο Π.Ε Περιβαλλοντολόγων αλλά μόνο στο Π.Ε Περιβάλλοντος όπου ανήκουν περισσότερες από 16 διαφορετικές ειδικότητες.
Οι απόφοιτοι δεν φέρουν τον τίτλο του «Μηχανικού» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές, ένα επάγγελμα που οι «Μηχανικοί» μπορούν να ασκήσουν, ακόμα και ας μην έχουν διδαχτεί ενεργειακά μαθήματα όπως οι απόφοιτοι του τμήματος ΔΠΦΠ.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος εξομοιώνονται στο θέμα των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων με τους αποφοίτους του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο είναι τετραετούς φοίτησης και μάλιστα έχει κατοχυρωμένο τον τίτλο Περιβαλλοντολόγου στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να δημιουργείται περαιτέρω σύγχυση όσο αφορά την ταυτότητα του τμήματος.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν παρέχει/εκδίδει στους αποφοίτους του τμήματος μας πιστοποιητικό ισοδυναμίας διπλώματος Μηχανικού πολυτεχνικής σχολής Πανεπιστημίου Πατρών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και αυτό αποδεικνύει ένα εσωτερικό πρόβλημα υποβάθμισης του τμήματος μας από το ίδιο το πανεπιστήμιο.
Στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα στους πίνακες των αναπληρωτών καθηγητών οι απόφοιτοι του τμήματος δεν κατηγοριοποιούνταν στην κατηγορία 12.13 (περιβαλλοντολόγων) αλλά στην κατηγορία 14.05 (Δασολόγων). Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο όνομα «Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» όπου οι απόφοιτοι είναι Δασολόγοι με το όνομα «Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» όπου οι απόφοιτοι θα έπρεπε να φέρουν τον τίτλο του Μηχανικού Περιβάλλοντος.
Τμήματα Τ.Ε.Ι περιβάλλοντος που εγγράφονται στο επιμελητήριο ΕΕΤΕΜ φέρουν την σφραγίδα μηχανικού, μπορούν να γίνουν και Ενεργειακοί επιθεωρητές καθώς και να ευνοηθούν από την στήριξη που παρέχει ένα επιμελητήριο, μια δυνατότητα που στερούνται οι απόφοιτοι του τμήματος ΔΠΦΠ.
Οι απόφοιτοι δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από πολλούς διαγωνισμούς για μια θέση εργασίας.
Απόφοιτοι του ίδιου τμήματος φέρουν πτυχία με διαφορετικό όνομα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Πατρών) στο Ίδρυμα, το οποίο προκαλεί σύγχυση στον επαγγελματικό μας χώρο και προκαλεί «υποψίες» για την γνησιότητα του πτυχίου μας.»
Εξηγώντας χαρακτηριστικά την πρακτική σημασία αυτών αναφέρουν: «Το Τμήμα μας είχε εξαρχής χαρακτήρα Τμήματος Μηχανικών, όπως είναι εμφανές από τα διδασκόμενα μαθήματα και την πενταετή διάρκεια των σπουδών.
Η προσπάθεια έχει αρχίσει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (όπου αρχικά υπαγόταν το τμήμα) με την απόφαση για μετονομασία του τμήματος σε «Μηχανικών Περιβάλλοντος» ύστερα και από αντίστοιχο μετασχηματισμό του προγράμματος σπουδών.
Η εξέλιξη αυτή κόλλησε το 2009 ύστερα από την αυτονόμηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, με υπαίτιους την διοικούσα επιτροπή του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που ουδέποτε έκανε το παραμικρό βήμα για την υλοποίηση των αιτημάτων μας.
Τα αιτήματα αυτά θα είχαν αναβαθμίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και θα προσέφεραν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αυτόνομου πανεπιστημίου στην πόλη Αγρινίου, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έγινε, σε πλήρη αντίθεση και με την ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση της ΑΔΙΠ.
Το 2013 με το λεγόμενο «σχέδιο Αθηνά» το τμήμα τοποθετείται όπως άξιζε σε Πολυτεχνική σχολή, αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς όμως να μετονομαστεί και να κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» ιδρύεται στην Κοζάνη τμήμα «Μηχανικών Περιβάλλοντος» στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκαλώντας το αίσθημα δικαίου απέναντί μας.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καταλήψεων συνέχεια από τους φοιτητές του ΑΕΙ Αγρινίου - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο από Φοιτητές τμημάτων του Αγρινίου


Για μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του τμήματος μιλούν οι φοιτητές. «Από το 2013 μέχρι σήμερα γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του τμήματος από την κοσμητεία της πολυτεχνικής σχολής ούτως ώστε να οδηγηθεί το τμήμα έξω από την πολυτεχνική σχολή, με αποκορύφωμα την κατά πλειοψηφία απόφαση των προέδρων των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής για την διαγραφή του τμήματος από τη πολυτεχνική σχολή.
Η απόφαση αυτή ακολουθήθηκε και από απόφαση της Γενικής Συνέλευση Τμήματος 2016 (Καθηγητών) του .Π.Φ.Π. που δημιουργεί νέο πρόγραμμα σπουδών 4ετούς φοίτησης στην κατεύθυνση εξόδου από την πολυτεχνική σχολή.
Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο από τα 23 μέλη ΔΕΠ του τμήματος ΔΠΦΠ έχουν μετακινηθεί σε άλλα τμήματα περισσότεροι από 10 καθηγητές χωρίς να γίνουν οι αντίστοιχες αναπληρώσεις. Ρωτάμε λοιπόν, μήπως το «σχέδιο» είναι το κλείσιμο του τμήματος ΔΠΦΠ και η υποβάθμιση σε τετραετία είναι μόνο η αρχή;»
«Αν μη τι άλλο η συνεχής υπονόμευση του τμήματος από όλες τις πλευρές είναι δομικό πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής στην παιδεία, της περασμένης δεκαετίας και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Αυτή η υπονόμευση χτυπάει πρώτα από όλα τους φοιτητές και τους απόφοιτους για τους οποίους δε γίνεται καμία μέριμνα και αφήνει εκτεθειμένο και κενό το πτυχίο που πασχίσαμε να πάρουμε, έχοντας ένα πρόγραμμα σπουδών με 72 μαθήματα και κατά πολύ δυσκολότερο από υψηλόβαθμα τμήματα του πολυτεχνείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε αριθμώ Δημοσιεύσεων του πανεπιστήμιου Πατρών βρίσκετε στην δεύτερη θέση κάτω από το τμήμα των Χημικών Μηχανικών. Υπάρχει μια λογική ασυνέχεια, μια ασυνέπεια στην απόφαση της συνέλευσης τμήματος για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών η οποία κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.»


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr