Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη TRAVEL WEST FORUM 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Μύρισε θάλασσα: Δύο συνταγές με μαριναρισμένες γαρίδες και ταρτάρ λαβράκι

Μύρισε θάλασσα: Δύο συνταγές με μαριναρι...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Αυτήν την εβδομάδα θα μαγειρέψουμε λίγο «πειραγμένα» τα κλασσικά ψάρια και θαλασσινά. Διαβάζουμε πολύ συχνά στους καταλόγους των εστιατορίων ταρτάρ από τσιπούρα, λαβράκι και λοιπά ψαρικά και μας ακούγεται από εξωτικό έως πολυσύνθετο. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι.

Είναι ένα πιάτο που χρειάζεται για την επιτυχία του οπωσδήποτε φρέσκια πρώτη υλη, «να σπαρταρά» που λένε και οι αγαπητοί ιχθυοπώλες.

Ο ιχθυοπώλης μας θα είναι και το δεξί μας χέρι σ’ αυτό το πιάτο, γιατί θα μας καθαρίσει και φιλετάρει το ψάρι μας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για την προετοιμασία του και καθόλου μαγείρεμα. Είναι ελαφρύ (ιδανικό για την καλοκαιρινή μας διατροφή) και βγάζει μια δροσιά από το μαρινάρισμα με τα εσπεριδοειδή.

Οι γαρίδες μας μαρινάρονται σε γιαούρτι και ψήνονται στο γκρίλ. Αυτός ο τρόπος τις διατηρεί ζουμερές εσωτερικά και καθόλου λιπαρές. Η σάλτσα ντομάτας δεν είναι η κλασσική μεσογειακή σάλτσα καθώς τα μπαχαρικά της λοξοκοιτάνε προς την Ινδία, εξ΄ου και η ονομασία τσάτνεϊ αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι καυτερό, αλλά ελαφρώς γλυκόξινο.

Μπορεί να σερβιριστεί και με ένα ζυμαρικό π.χ. σπαγγέτι και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο θαλασσινό μενού, με πρώτο μας πιάτο το λαβράκι.

Πρέπει να αναφέρω, ότι είναι μια παραλλαγή ενός πιάτου που έφαγα (πολύ καλύτερα μαγειρεμένο εννοείται) από τον σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκο πριν πολλά χρόνια.

Bon Appetit !!!!

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΣΑΤΝΕΪ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 ′- Μαγείρεμα: 20’- Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

● 500 γρ. γαρίδες η γάμπαρες

Για την μαρινάδα

● 150 γρ. γιαούρτι

● 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

● Χυμός 1 λεμονιού

● 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

● ½ καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη

● Ανθός αλατιού, πιπέρια φρεσκοτριμμένα

Για το τσάτνεϊ ντομάτας

● 6 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες

● 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

● 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και «σπασμένες»

● 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

● 1/2 κ.γ από κύμινο, κάρυ, κολίανδρο

● 1/2 κ.γ μαύρο πιπέρι ολόκληρο

● Αλάτι όσο χρειαστεί

● 1 κ.γ ζάχαρη καστανή

● 50 ml λάδι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για την μαρινάδα

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε με τις ουρές και μερικές και με τα κεφάλια (για την διακόσμηση του πιάτου). Σ’ ένα μπόλ αναμειγνύουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, την πιπερίτσα, αλάτι, πιπέρι και αναμειγνύουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε τις γάμπαρες ώστε να καλυφθούν όλες από το γιαούρτι, και βάζουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες.

Για το τσάτνεϊ ντομάτας

Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλά κομμάτια (όχι φέτες όπως για την σαλάτα), και τις αναμιγνύουμε σε ένα μπόλ με την ζάχαρη και λίγο αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το κάρυ, τον κολίανδρο και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, την πιπερίτσα και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε και τις ντομάτες και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’ με 8’, ανάλογα πόσο ώριμες είναι οι ντομάτες. Προσέχουμε να μην λιώσουν οι ντομάτες. Αφαιρούμε όσα κομμάτια ντομάτας θέλουμε για κάθε πιάτο (4 με 5 κομμάτια) και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’ ακόμη, μέχρι να έχουμε μία ωραία σάλτσα ντομάτας.

Βγάζουμε τις γαρίδες από την μαρινάδα και τις ψήνουμε στο γκρίλ για μερικά λεπτά.

Σε κάθε πιάτο σερβίρουμε τα κομμάτια της ντομάτας και προσθέτουμε τις γαρίδες.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tip : *Εάν θέλουμε αυτό το φαγητό μπορεί να σερβιριστεί με τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε φτιάξει σαν μια ωραία μακαρονάδα, αφού βράσουμε 2’ λιγότερο τα μακαρόνια μας και τα προσθέσουμε στη σάλτσα ντομάτας μέσα στο τηγάνι για να τελειώσει το βράσιμό τους. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια ντομάτας και τις γαρίδες.

** Εάν οι ντομάτες μας είναι άγουρες προσθέτουμε λίγο περισσότερη ζάχαρη.

Αντίθετα, εάν είναι αρκετά ώριμες μειώνουμε τη ζάχαρη για να μη βγει το φαγητό μας πολύ γλυκό.

ΤΑΡΤΑΡ AΠO ΦΙΛΕΤΟ ΛΑΒΡΑΚΙ ΜΕ ΓΚΡΕΙΠΦΟΥΤ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 ′- Αναμονή: 10′ - Εύκολο

ΥΛΙΚΑ

● 400 g φρέσκο φιλέτο από λαβράκι κομμένο σε κύβους 1-2 cm

● 50 ml ελαιόλαδο

● 1/2 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο ρόζ γκρέιπφρουτ

● 70 ml χυμός γκρέιπφρουτ

● 30 ml χυμός λεμονιού

● 1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

● 1/2 κ.γ. μέλι

● 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

● 2 κ.γ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (μόνο το λευκό μέρος)

● Ανθός αλατιού, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

● Λίγο ξύσμα από ακέρωτο γκρέιπφρουτ

● Σαλάτα πράσινη για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

● Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το λαβράκι (έχουμε ζητήσει από τον ιχθυοπώλη μας να μας το φιλετάρει), μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το ψάρι να μαριναριστεί για 10
λεπτά στο ψυγείο.

● Βάζουμε στο πιάτο την σαλάτα μας ψιλοκομμένη, προσθέτουμε το λαβράκι μας, το οποίο το έχουμε σουρώσει από τα πολλά υγρά της μαρινάδας, σκορπίζουμε το ξύσμα
γκρέιπφρουτ και σερβίρουμε αμέσως*.

Tip: *Το ταρτάρ επειδή είναι ωμό ψάρι πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα. Εάν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε σε μπουφέ σε μικρά ποτήρια πάνω σε ένα στρώμα
πάγου. Είναι πολύ δροσερό και ελαφρύ.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Το ταρτάρ λαβράκι ας το συνοδεύσουμε μ’ ένα ποτήρι ξηρό αφρώδες, όχι πολύ αρωματικό, από την ποικιλία Ζίτσα και το σπουδαίο οινοποιείο του Γκλίβανου στην Ήπειρο.

Τις μαριναρισμένες γαρίδες μπορούμε να τις συνοδεύσουμε μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί ποικιλίας Ασύρτικο και Αθήρι της οινοποιίας Παρπαρούση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life