Λίίγες μέρες πριν τη συναυλία του στην Πάτρα μίλησε για όλα
Για ένα ακόμα καλοκαίρι ο Θάνος Μικρούτσικος επικοινωνεί με το κοινό του μέσα από τη μουσική του και τις συναυλίες του. Και για μια ακόμα φορά το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τη γενέτειρα πόλη του ,την Πάτρα. Αφορμή για μια ακόμα κουβέντα μαζί του είναι η συναυλία του στις 15 Ιουνίου , μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη.
Στα 69 του ο Θάνος Μικρούτσικος παραμένει ένας έφηβος σε επίπεδο ζωντάνιας πάνω στη σκηνή. Μεταμορφώνεται, δίνει και παίρνει και όταν παίζει στο πιάνο τους «εφτά νάνους» εξακολουθεί ν΄απογειώνεται! Αυτή τη φορά μιλάμε και για δικά του και αγαπημένα πρόσωπα. Για τη σύζυγό του, Μαρία Παπαγιάννη, που αποκαλεί φύλακα άγγελό του, για το καμάρι που νιώθει ως πατέρας για τα τέσσερα παιδιά του, για την ώρα που θα κατέβει από τη σκηνή, αλλά και για την προειδοποίηση που έκανε στο τέλος του 2014, για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η έναρξη του προγράμματος των συναυλιών του για το φετινό καλοκαίρι έγινε στις 3 Ιουνίου στο θέατρο Πέτρας και μιλά με ενθουσιασμό για εκείνη τη βραδιά.
«Ξεκινήσαμε την Παρασκευή 3 Ιουνίου με μια πολύ μεγάλη επιτυχία και από πλευράς προσέλευσης κόσμου, ήταν 5.500 και το λέω αυτό, γιατί έχω ξανακάνει στο παρελθόν τα νούμερα αλλά η εποχή μας είναι φοβερά δύσκολη, θα έλεγα βάρβαρη και όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόσμος τρέχει σε σένα, το αίσθημα είναι καταλυτικό. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ο τρόπος επαφής με τον κόσμο και ειδικότερα με τα νέα παιδιά που είχαν κατακλύσει το θέατρο Πέτρας».
Πώς ήταν αυτή η επικοινωνία; Mε τους νέους έχετε καλή επαφή
«Με ένα κομμάτι των νέων, ας μη γενικεύουμε, η επαφή είναι απίστευτη και τα τελευταία χρόνια αυτό που με συγκινεί και με κινητοποιεί στο να συνεχίσω να δίνω συναυλίες , να γράφω μουσική και να συνεχίσω να κινούμαι ως καλλιτέχνης του χώρου της μουσικής, είναι ακριβώς αυτή η επαφή με τους νέους ανθρώπους, η οποία δεν είναι επιφανειακή. Αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί ενδεχομένως, τη δική μου επαφή με τους νέους, σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μια ουσιαστική και σε βάθος επαφή. Αυτό έχει σημασία και επιβεβαιώθηκε και στο θέατρο Πέτρας, όπου πραγματικά η σχέση μεταξύ του Μικρούτσικου, του Πασχαλίδη και του κοινού και ειδικά των νέων, ήταν καταλυτική, θα σου έλεγα ήταν μια σχέση εμψύχωσης, όχι μόνο από τη μεριά των καλλιτεχνών προς τα κάτω, αλλά και των κάτω προς τα πάνω. Κι αυτό είναι που έχει σημασία».
Τι πήρατε δηλαδή εσείς από το κοινό;
«Στην εποχή της κρίσης όπου σχεδόν το 60% των νέων είναι άνεργοι και υπάρχει απογοήτευση, κατάθλιψη και αγωνιστικότητα ,αλλά δεν αντέχουν τις απογοητεύσεις τη μία μετά την άλλη, αυτός ο τρόπος επαφής είμαι μια εμψύχωση, των κάτω και από τους κάτω προς τα εμάς, με την έννοια την εξής: Ότι είναι σα να λέμε κι εμείς κι ο κόσμος ότι αν αξίζει τον κόπο είναι παιδιά να είμαστε μαζί , γιατί μόνο μαζί μπορούμε να παλέψουμε για να ξεπεραστεί ενδεχομένως αυτή η κατάσταση».
Πώς είναι η συνάντηση με τον Μίλτο Πασχαλίδη;
«Όπως ξέρεις πάντοτε τα τελευταία 20 χρόνια και εν πάση περιπτώσει κάθε χρόνο τα τελευταία 16, συνεργάζομαι με ανθρώπους της νεότερης γενιάς. Με τον Μίλτο είχα συνεργαστεί πριν 8 χρόνια , έχω συνεργαστεί με τον Θηβαίο, τους αδελφούς Κατσιμίχα, με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έβγαλα τη Ρίτα Αντωνοπούλου, δηλαδή συνεργάζομαι με νεότερους από μένα. Με τον Μίλτο Πασχαλίδη υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι από τη μια μεριά είναι ένας από τους καλύτερους νέους Έλληνες τραγουδοποιούς, με φοβερή διείσδυση στον κόσμο και με τα τραγούδια του και όταν εμφανίζεται στο κοινό, αλλά ταυτοχρόνως η φωνή του διαφοροποιείται από τους άλλους τραγουδοποιούς. Εδώ θ΄ανοίξω μια παρένθεση και θα σου πω ότι οι τραγουδοποιοί κατά κανόνα τραγουδούν τα δικά τους τραγούδια. Η έννοια του τραγουδοποιού σε αντιπαραβολή με την έννοια του συνθέτη, είναι ότι ο τραγουδοποιός γράφει στίχο, μουσική και τραγουδάει τα τραγούδια του και όλο αυτό το σύνολο είναι γοητευτικό. Ελάχιστοι εξ αυτών και πάνω απ΄όλα ο Μίλτος, έχει τη δυνατότητα να τραγουδήσει με εξαιρετικό τρόπο τραγούδια συνθετών. Ειδικά αρκετά από τα δικά μου τα τραγουδάει με μοναδικό τρόπο. Δεν ξέρω αν αυτό προέρχεται από κάποιο χαρακτηριστικό του, που θα στο πω τώρα. Ο Μίλτος ενώ είναι ένας τραγουδοποιός που είναι στραμμένος σε αυτό που λέμε σχηματικά ροκ μπαλάντα. Από την άλλη μεριά όταν ξεκίνησε ως φοιτητής μαθηματικών στην Κρήτη με τους Χαΐνηδες, ένα καταπληκτικό κρητικό συγκρότημα , αφομοίωσε εξαιρετικά αυτό που λέμε κρητική μουσική, μεσογειακή μουσική. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδοποιός υπήρχε έντονο και αυτό το στοιχείο. Και ξέρεις εμείς εδώ στην Ελλάδα τα γοητευτικότερα πράγματα είναι αυτά που ακουμπάνε στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα που είναι το σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής».
Έχετε πάντα πολύ μεγάλη ζωντάνια κι ενέργεια όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή. Είστε και κάτω από αυτή, στην καθημερινότητά σας έτσι;
«Eίμαι ένας άνθρωπος με ενέργεια στις κινήσεις μου και στον τρόπο που μιλάω , στη συμπεριφορά μου . Στην Πάτρα πολλοί φίλοι και συνεργάτες την περίοδο του φεστιβάλ αυτό το ξέρουν. Αλλά στη σκηνή υπάρχει μια παραπάνω μεταμόρφωση. Αν αυτή η ενέργεια αρχίσει να μου λείπει , τότε σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσω. Δόξα σοι ο Θεός μέχρι τώρα υπάρχει ένα πάθος, το οποίο προκύπτει. Γιατί στη σκηνή πρέπει να πεθαίνουμε και να ανασταινόμαστε. Αυτή είναι η ουσία του καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή. Πρέπει να τα δίνει όλα. Ό,τι έχει και δεν έχει. Να αδειάζει και φτου απ΄την αρχή. Δε γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορείς να κρατάς αποθέματα άλλου τύπου. Εγώ θεωρώ ότι έτσι λειτουργώ και νομίζω έτσι μ΄αγαπάει κι ο κόσμος».
Φοβάστε τη στιγμή που θα πρέπει να σταματήσετε;
«Εκείνο που φοβάμαι είναι άλλο. Καταρχήν όλα τα πράγματα τελειώνουν. Όπως τελειώνει και η ζωή. Μην ξεχνάς ότι από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που φεύγουμε από τον μάταιο αυτό κόσμο , εάν φύγουμε νορμάλ, όλα κι όλα είναι 4.160 Σαββατοκύριακα. 80 χρόνια ζωής αν πεις ότι είναι ο μέσος όρος , 52 εβδομάδες που είναι ο χρόνος είναι ακριβώς τόσα. Συνεπώς, αν δεις κι εσύ που είσαι πολύ μικρότερη από μένα , τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα της ζωής σου , νομίζεις ότι πέρασαν αστραπή. Άρα λοιπόν ξέρεις πολύ καλά , αν είσαι ψύχραιμος άνθρωπος, ότι κάποια στιγμή έρχεται το τέλος.
Αυτό το οποίο αν θέλεις, όχι με φοβίζει, με προβληματίζει και δεν θα ήθελα να μου συμβεί, είναι να καταλάβω εγώ το πότε θα σταματήσω ή οι πολύ αγαπημένοι μου άνθρωποι που με προσέχουν και να μη λειτουργώ πάνω στη σκηνή με μια έννοια γραφικότητας. Νομίζω όμως ότι θα το καταλάβω. Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν αυτή την αίσθηση. Προς το παρόν, να ξαναχτυπήσω ξύλο, όταν παίζω τους εφτά νάνους απογειώνομαι».
Aναφερθήκατε σε αγαπημένα πρόσωπα. Mε τη σύζυγό σας τη Μαρία, συνοδοιπορείτε 23 χρόνια. Τι σημαίνει εκείνη για εσάς;
«Η Μαρία είναι ο άνθρωπός μου. Είναι μια κοπέλα, μικρότερη μου, έχουμε μια απόσταση ηλικίας 17 χρόνων, που συνάντησα όταν ήταν 29 χρόνων, λίγο πριν αναλάβω το υπουργείο Πολιτισμού, το 1993. Κατά κάποιο τρόπο περιείχε αυτά που μ΄αρέσανε, αυτά που ήμουνα εγώ. Από μικρή, από το σχολείο, είχε εντυπωσιαστεί, ήξερε τα τραγούδια μου, ήξερε τον τρόπο μου. Δεν ήταν στο φαν κλαμπ μου με την έννοια ένα κορίτσι που τρέχει πίσω από κάποιον. Περιείχε όμως πράγματα, δεν χρειάστηκε να τα μάθει μαζί μου , ήταν αυτονόητα.
Ταυτόχρονα εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς στην παιδική λογοτεχνία, με πολλά βραβεία κρατικά κλπ, κι έχουμε μια παράλληλη πορεία καλλιτεχνική. Με θεωρεί φύλακα άγγελό της κι εγώ φύλακα άγγελό μου .Η αγάπη είναι πολύ στέρεη, ο έρωτας είναι πολύ στέρεος. Έχουμε μαζί δύο παιδιά (την Αλεξάνδρα και τον Στέργιο). Γενικά η προσωπική ζωή, να χτυπήσω ξύλο, πάει εξαιρετικά».
Πώς είστε ως μπαμπάς;
«Μάλλον πολύ καλός με την έννοια του πώς πρέπει να είναι ένας πατέρας. Δηλαδή να μην είναι αυταρχικός, να μην προβάλει τα θέλω του στα παιδιά, πχ θέλω να γίνει ή μην κάνει αυτό. Περισσότερο δηλαδή να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στο σπίτι, οι συζητήσεις να μην περιέχουν το πρέπει, αλλά να είναι συζητήσεις που δημιουργούν προβληματισμούς, ατμόσφαιρες. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Η κόρη μας η Αλεξάνδρα , η τρίτη κόρη μου, γιατί έχω και τη Σεσίλ και την Κωνσταντίνα, όταν ήταν 14 χρονών, μου είπε ότι θέλει να κάνει μουσική. Της είπα αμέσως βεβαίως αγάπη μου, αλλά οφείλω να σου πω ότι μέσα μου δεν ήμουν σίγουρος ότι αυτό είναι που θέλει, αλλά ότι ήταν μια προβολή αυτού που έβλεπε σε μένα. Σε μια επόμενη συζήτηση της είπα ότι θα σε στηρίξω απόλυτα σε αυτό που θέλεις και να είσαι και ήσυχη γιατί αν κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής σου αποφασίσεις κάτι άλλο, πάλι θα είμαι εκεί να σε στηρίξω ακόμα και στην αλλαγή της απόφασής σου. Η Αλεξάνδρα μελέτησε πάρα πολύ, στα 15, στα 16 , στα 17 και τώρα αριστεύει στο Λονδίνο, τέλειωσε τον δεύτερο χρόνο στο Πανεπιστήμιο κι έχει αυτονομηθεί πλήρως. Έτσι συμπεριφέρθηκα. Αυτός είναι ο τρόπος να δημιουργείς ατμόσφαιρα και να είσαι ένας φίλος με τις εμπειρίες . Αυτό είναι το θέμα και όχι τα μη, δεν πρέπει, τα πρόσεχε, τα κάνε ,τα ράνε».
Καμαρώνετε τώρα φαντάζομαι…
«Καμαρώνω, όπως καμαρώνω και με τη Σεσίλ που είναι μια από τις καλύτερες ελληνίδες χορογράφους, καμαρώνω και με τη Κωνσταντίνα που ξεκίνησε σ τον σύγχρονο χορό και είχε πολύ ταλέντο, αλλά τώρα είναι καθηγήτρια χορού κλπ, καμαρώνω και με τον Στέργιο που τώρα βέβαια θα πάει στην πρώτη Λυκείου και προς το παρόν του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο (γέλια)».
Είχαμε μιλήσει πάλι πέρυσι τον Ιούνιο, λίγο πριν εμφανιστείτε στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Τότε βρισκόμασταν εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης και λίγο μετά ακολούθησε το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και μια ακόμα πιο δύσκολη συμφωνία. Πώς είδατε όλο αυτό που έγινε και ακόμα έχει απόνερα και φυσικά πλήθυνε τις φωνές για το πόσο αριστερή είναι επί της ουσίας η παρούσα κυβέρνηση.
Θ. Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Αυτό το πάση θυσία στο ευρώ, με το ...
«Εγώ δεν έπεσα από τα σύννεφα. Από τα τέλη του 2014 και τότε το είχα δηλώσει εκεί που έπρεπε να το δηλώσω, πίστευα ότι ανεξαρτήτως προθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά δεν μπορεί. Το γιατί δεν γίνεται να το εξηγήσουμε τώρα γιατί είναι πολλά επιχειρήματα. Πάντως αυτή ήταν η θέση μου. Επομένως με την εξέλιξη που έγινε στενοχωρήθηκα βεβαίως, αλλά δεν έπεσα από τα σύννεφα. Τώρα αυτό που βιώνουμε είναι εξίσου τρισάθλιο με τα προηγούμενα μνημόνια. Είναι η λύση η οποία βαθαίνει την κρίση. Και μην λέμε τώρα πρώτη φορά αριστερά, εδώ ο καθένας κρίνεται από την πολιτική που εφαρμόζει. Εγώ είμαι υπέρ μιας κοινωνίας πολύ δικαιότερης απ΄αυτή που υπάρχει σήμερα , που είναι βάρβαρη. Άμα μιλήσουμε και λίγο έξω από τα ελληνικά όρια, οτιδήποτε στατιστικό στοιχείο πάρεις, είναι ανατριχιαστικό. Ένα λέει ότι το 1% στον κόσμο έχει το 50% του συνολικού πλούτου, ενώ ο πληθυσμός είναι 8 δισεκατομμύρια. Άλλη στατιστική που προέρχεται από τους θεσμούς του ίδιου του καπιταλισμού λέει ότι 88 εταιρείες έχουν όσα χρήματα βγάζουν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αυτές οι αριθμητικές είναι αυτόματα βάρβαρες. Η κοινωνία είναι κατάφορα άδικη. Μπορεί ο καπιταλισμός να έχει παράξει πλούτο στην ανθρωπότητα αλλά ο τρόπος που τον μοιράζει είναι απίστευτος. Και η τάση είναι να μοιράζεται σε λιγότερα χέρια. Όμως αυτό δεν μπορεί να πάει παραπέρα».
Υπάρχει σωτηρία;
«Tο παραπέρα που μπορεί να συμβεί ποιο είναι; Μακάρι να συμβεί η καλύτερη εκδοχή. Να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα σύστημα , το οποίο θα μπορεί να μοιράζει πολύ δικαιότερα τον πλούτο που παράγεται. Αλλά δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα μπορεί να σημαίνει και χάος, μπορεί να σημαίνει και ακροδεξιές καταστάσεις, οι οποίες μπροστά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ακριβώς ποιος ευθύνεται και τι είναι αυτό που θα έπρεπε να έρθει , πολύ φοβάμαι το ενδεχόμενο να έχουμε πολύ δυσάρεστα πράγματα. Από την άλλη μεριά μπορεί να έχει φάει τα ψωμιά του ο καπιταλισμός, αλλά έχει ακόμα τα κλειδιά . Και τα κλειδιά δεν είναι μόνο αυτό που είπαμε. Είναι και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Έτσι όπως πάει η ανθρωπότητα μέσα στον 21ο αιώνα μπορεί να έχουν γίνει τέτοιες αλλαγές , οι οποίες να επιδράσουν και στους δίκαιους και στους άδικους. Και στους θύτες και στα θύματα. Το τοπίο δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Μακάρι όμως να υπάρξουν οι πιθανότητες εκείνες για μια αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση».
Τα φοβάστε όλα αυτά και για την Ελλάδα;
«Αυτές οι πολιτικές δεν λύνουν το πρόβλημα , ό,τι και να λέει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή περί του χρέους και περί ανάπτυξης. Ποιας ανάπτυξης δηλαδή ;Εδώ έχουνε βάλει σε μια εταιρεία όλο τον εθνικό πλούτο κι έτσι και αρχίσουν να τον πουλάνε , δε θα μείνει τίποτα στην Ελλάδα».
Η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη θα δοθεί στις 15 Ιουνίου στα Παλαιά Σφαγεία. Ο Πατρινός συνθέτης έρχεται όπως λέει για μια ακόμα φορά με μία ιδιαίτερη συγκίνηση στη γενέτειρα πόλη του. Μαζί τους θα είναι και η Μιρέλλα Πάχου.
Eπιμέλεια ορχήστρας: Θύμιος Παπαδόπουλος
Συντελεστές: Θύμιος Παπαδόπουλος, πνευστά Μιρέλα Πάχου, πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι Δημήτρης Σινογιάννης, κιθάρες Δημήτρης Μουτάφης, μπάσο Ηλίας Δουμάνης, drums Πάρις Περυσινάκης, λύρα Γιώργος Κορρές, ήχος FOH Πασχάλης Κολέντσας, ήχος STAGE Μανώλης Μπράτσης, φώτα.
Πάτρα: Ξεχωριστό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από το Μουσικό Σχολείο - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr