Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ποιος πραγματικά είναι ο Μητροπολίτης Αµβρόσιος – Η πολυτάραχη διαδρομή του

Ποιος πραγματικά είναι ο Μητροπολίτης Αµ...

Ο «χωροφύλακας» των Καλαβρύτων

Η ιστορία της ανατρεπτικής ζωής ενός από τους πιο αµφιλεγόµενους µητροπολίτες, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει χωροφύλακας, που ασχολήθηκε και µε ξενοδοχειακές µπίζνες µέσω της µητρόπολής του και ο οποίος απασχολεί συνεχώς τα φώτα της δηµοσιότητας, είτε µε τον προκλητικό δηµόσιο λόγο του, είτε µε ποικίλα περιστατικά όπως αυτό της κληρονοµιάς εκατοµµυρίων από θεία της Ελένης Κούρκουλα και τις καταγγελίες της π. βουλευτού που έφτασαν µέχρι τον Άρειο Πάγο, είτε µε τις φιλικές συµβουλές του στην Χρυσή Αυγή και το µίσος προς τους οµοφυλόφιλους.

Μεγάλωσε στη γειτονιά του Παντοκράτορα της Πάτρας ως Αθανάσιος Λενής από πατέρα τσαγκάρη, ζει πλέον στο Αίγιο, περνά τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό του στα Καλάβρυτα και εντυπωσιάζει εξίσου και στον ιδιωτικό του βίο µε τον «λαϊκό» τρόπο οµιλίας και συµπεριφοράς.

Ο πληθωρικός μακαριστός Σεραφείμ, φέρεται να του είχε πει κάποτε: «δεν ξέρω ποιος γεννήθηκε πρώτος: ο διάβολος ή εσύ!».

Έχει λύσει το πρόβλημα της προβολής των απόψεών του με ένα blog, το οποίο, τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά την ειδησεογραφία με θέσεις που προκαλούν σάλο για την ακρότητα των διατυπώσεων και την οξύτητα των εκκλήσεων προς το χριστεπώνυμο πλήθος, το οποίο ωθείται πότε σε ασκήσεις... αβρότητας εναντίον των ομοφυλοφίλων - «ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως!» - και πότε σε αγώνα ώστε «να μην μολυνθεί η περιοχή μας από τους πρόσφυγες». Με λόγο και στόμφο που θυμίζει πολιτευτή με μη ελεγχόμενο θυμικό και μάλιστα εκφραστή καταφανώς ακραίων θέσεων, ο -και κυκλοθυμικός- Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, μονοπωλεί την επικαιρότητα καθήμενος εμπρός σε ένα κομπιούτερ. Τον θυμόμαστε τον Οκτώβριο του 2012 να προτρέπει τη Χρυσή Αυγή να βελτιώσει το στυλ της ώστε να καταστεί «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη και μια ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πολιτικό σύστημα», τον Αύγουστο του 2011 να λέει «χουντοφασιτική» την κυβέρνηση Παπανδρέου, τον Φλεβάρη του 2013 να εξαπολύει επίθεση κατά του Τσίπρα καλώντας τους πιστούς να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2015 να χαιρετίζει "Γειά σου Τσίπρα λεβέντη! Ο Χριστός μαζί σου!" και τον Μάρτη του 2016 να δηλώνει με αφορμή την τοποθέτηση του συμβούλου Καρανίκα «ντρέπομαι που ζω στη χώρα των ψευταράδων και των ομοφυλοφίλων» και να τον κατακεραυνώνει γράφοντας ότι «μπροστά στην κα Jolie... κάμπτεται, αλλά μπροστά στη θρησκεία, υψώνει το... ανάστημά του!». Κάτι μεταξύ μεσημεράδικου, κατάρας και... ευλογίας το blog του Αμβρόσιου, ο οποίος έστειλε πυρά με αποδέκτες τον Πάπα και τον Πατριάρχη.

Ένα ακόμη πρόσφατο επεισόδιο, αποτελεί η επίθεση που εξαπέλυσε στους συντελεστές της παράστασης «Πλούτος» του Αριστοφάνη, με τους Γιώργο Κιμούλη, Γιάννη Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη, τον Ιούλιο του 2016, η οποία παρουσιάστηκε στην πόλη του Αιγίου. Πριν από την παράσταση ο Καλαβρύτων με ανακοίνωση που εξέδωσε, απευθυνόμενος στους κατοίκους του Αιγίου, χαρακτήριζε τους ηθοποιούς «αριστερούς και άθεους» και πως οι ηθοποιοί έρχονταν στο Αίγιο για να τον χλευάσουν. Ο Αμβρόσιος καλούσε τους πιστούς να μην πάνε στην παράσταση, ωστόσο οι Αιγιώτες δεν τον άκουσαν και γέμισαν το θέατρο.

Έτσι την επομένη, με εμφανώς ειρωνικό ύφος, ο Μητροπολίτης με άλλη ανακοίνωσή του έλεγε προς τους θεατές: «Όλοι εσείς που εσπεύσατε να προαγοράσετε τα εισιτήρια, ώστε αυτά να εξαντληθούν πολύ ενωρίς και όλοι εσείς, οι οποίοι καταχειροκροτήσατε τους Ηθοποιούς κ. Κιμούλη και την παρέα του, ακούοντας τις βωμολοχίες των και βλέποντας την κακοποίηση του προσώπου μου, παρακαλώ να δεχθήτε την ευγνωμοσύνην μου!»

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής, αισθάνεται απόλυτα ασφαλής στον Μητροπολιτικό του θώκο και το συχνά παραληρηματικό του στυλ μοιάζει σαν φυσική έκφραση ενός ανθρώπου που υπηρετεί το θείο. Πάμε όμως να δούμε ποιός είναι ο εκκεντρικός, 79χρονος σήμερα, Αμβρόσιος των Καλαβρύτων.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου του 1938 και είναι το πρώτο παιδί του Γεωργίου και της Νικολίτσας Λενή. Ακολούθησε η αδελφή του Αγγελική. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στην Πάτρα όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του, ενώ το 1956 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. "Κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής του, εργαζόμενος εξοικονομούσε τα προσωπικά του έξοδα, χωρίς να επιβαρύνει το ήδη χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, ασχολούμενος ταυτόχρονα με Ιεραποστολικές δράσεις όπως Χριστιανικές ομάδες και κατηχητικά" γράφει το βιογραφικό του σημείωμα.

Ένα χρόνο πριν την εισαγωγή του στο σχολή, γνωρίζει στο βιβλιοπωλείο της χριστιανικής αδελφότητας "Ζωή" στην Πάτρα έναν νεαρό ιεροψάλτη από την Ηλεία, τον μετέπειτα μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο Καρούσο, με τον οποίο διατηρεί επαφή και τα επόμενα χρόνια, όταν o Καλλίνικος, διάκονος πλέον, εγκαθίσταται στην Αθήνα. Το 1957, γίνεται η κρίσιμη συνάντηση.

Ο 18χρονος ψάλτης Χρήστος Παρασκευαΐδης και φοιτητής της νομικής, ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, συναντά το διάκο Καλλίνικο Καρούσο στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Ο Καλλίνικος του συστήνει τον 19χρονο Αθανάσιο Λενή. Η φιλία τους γίνεται θερμή και οδηγεί στην ίδρυση της αδελφότητας «Παναγία η Χρυσοπηγή», το 1958, στην οδό Στέντορος 4 στο Παγκράτι.

Η τριανδρία, αρχίζει τον καλπασμό στην εκκλησιαστική ιεραρχία. Το 1961, ο Αθανάσιος Λενής κείρεται μοναχός, λαμβάνει το όνομα Αμβρόσιος και χειροτονείται Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο.

Το 1962 επανέρχεται στην Αθήνα και το 1963 χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο στην Ιερά μονή Αγίας Μαρίνας Αχαΐας. Από το 1963 ως και το 1967 υπηρετεί ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στις ενορίες Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι και Αγίου Γεωργίου στο Ψυχικό.

Αποσπασμένος για ένα εξάμηνο υπηρέτησε τις ενορίες Ξινό Νερό, Ροδώνα, και Φανό της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.Τα χρόνια της χούντας, από το 1968 έως το 1976 ο Αμβρόσιος υπηρετεί στην «Βασιλική Χωροφυλακή» ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας.

Ήταν από αυτούς που δεν άρθρωσαν κουβέντα εναντίον του καθεστώτος, ενώ ουδείς εκ των βασανισθέντων έχει να θυμάται μια επίσκεψή του ή ένα λόγο παρηγορίας. Ο Σεραφείμ τον καλεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Η ανοδική πορεία της τρόικας συνεχίζεται. Το 1974 ο Χριστόδουλος εκλέγεται μητροπολίτης Δημητριάδος. Το 1975, ο Καλλίνικος εκλέγεται τιτουλάριος μητροπολίτης Ρωγών και αναλαμβάνει διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. Το 1976 ο Αμβρόσιος εκλέγεται τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου και γίνεται αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Με τον χειροτονητήριο λόγο του προκαλεί σάλο. Δεν ξεχνά κάποιους παλιούς φίλους από τα Σώματα Ασφαλείας που είχαν καταδικασθεί για βασανισμούς στα χρόνια της δικτατορίας και απευθύνει «θερμόν εν Κυρίω ασπασμόν προς όλους εκείνους τους αγαπητούς μου αξιωματικούς και οπλίτας της Ελληνικής Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων οι οποίοι την στιγμήν ταύτην, συνεπεία οιουδήποτε ατυχούς συμβάντος εν τη ενασκήσει του υπηρεσιακού των καθήκοντος, εστερήθησαν των αγαθών της υγείας και της ελευθερίας».

Το 1978 ο κ. Καλλίνικος εκλέγεται Μητροπολίτης Πειραιώς. Στις 12 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, ο Αμβρόσιος εκλέγεται Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στις 19 του ίδιου μήνα ενθρονίζεται στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα. Το 1998 είχε έρθει η μεγάλη στιγμή της Χρυσοπηγής. Ο Χριστόδουλος, εκλέγεται στη θέση του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Αμβρόσιος πανηγυρίζει στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», φωνάζοντας «νενικήκαμεν». Σε άρθρο του την επομένη γράφει: «στο κάστρο της Εκκλησίας στέκεται πλέον όρθιος επί των επάλξεων γενναίος στρατηγός».

Ο Αμβρόσιος δεν έπαψε ποτέ να προκαλεί με τις ακραίες θέσεις του. Ζήτησε και πήγε να επισκεφτεί στον Κορυδαλλό τον Ντερτιλή, τον τελευταίο από τους χουντικούς εγκληματίες, λέγοντας ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος» και θαυμάζει την πίστη στις ιδέες του, ενώ παρέστη στην κηδεία του, όπου βρέθηκαν και πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα» και συγκρίνοντάς τον με τον Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη! Το 2005 το όνομά του εμπλέκεται σε μια υπόθεση κληρονομιάς πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα παίρνει διαστάσεις όταν η τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Κούρκουλα κατέθεσε στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κληρονομιά που εφέρετο να κληροδότησε η θεία της, Δήμητρα Μερτικοπούλου στον μητροπολίτη και τον συνεργάτη του αρχιλογιστή της Μετόχι A.E., κ. Ελ Καραμαλάκη.

Μάλιστα η κ. Κούρκουλα είχε προβεί τότε σε δημόσιες δηλώσεις ενώ με γραπτή του δήλωση ο μητροπολίτης υπό τον τίτλο «η σιωπή των φρονίμων», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας. H σιωπή των φρονίμων δεν είναι αδυναμία.

H διαθήκη με ονομάζει κληρονόμο, αλλά πρέπει να φροντίσω να αγορασθεί ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. για την οικονόμο της θανούσης, να βοηθηθούν οικονομικώς ο οδηγός της, ο νεωκόρος του ναού Ταξιαρχών, ο θυρωρός και μέρος των χρημάτων θα δοθεί σε φτωχές οικογένειες πολυτέκνων».

Από το 2009, ο Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ασχολείται και με τις μπίζνες, μετατρέποντας παλιά κελιά μοναχών σε σουίτες με πισίνες. Η ξενοδοχειακή μονάδα "Σήμαντρον", εν αρχή λειτούργησε χωρίς άδεια και με σωρεία άλλων παραβάσεων, μέσω της ανωνύμου εταιρείας ΜΕΤΟΧΙ ΑΕ , ενώ αξέχαστη είναι η διαφήμιση του ξενοδοχείου του Αμβρόσιου στο internet με φόντο την μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και από κάτω "λουόμενες" με μπικίνι στις ξαπλώστρες της πισίνας του ξενοδοχείου. Η δεύτερη επένδυση - μαμούθ είναι μια σύνθετη τουριστική μονάδα δυναμικότητας 600 κλινών στη Ροδιά της Αιγιαλείας, 500 μέτρα από την ακτή του Κορινθιακού, σε οικόπεδο 714,2 χιλιάδων τ.μ. με γήπεδα, πισίνες, βίλες και άλλες... ταπεινότητες.

Τον Μάιο του 2013, καλούσε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κηρύξει γενική επιστράτευση λέγοντας ότι «η Γερμανική «μπότα» της κατοχικής περιόδου επανήλθεν σήμερον με το πρόσωπον της λεγομένης «Τρόϊκας» και τον Φεβρουάριο του 2016 πρωτοστάτησε στην αγωνιστική κινητοποίηση εναντίον των νέων μέτρων με συγκέντρωση ρασοφόρων στο Αίγιο.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος εποχής για τον Αμβρόσιο – Παραιτείται μετά από 40 χρόνια στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις