Καταγγελίες μετά το τραγικό περιστατικό στο Κατάκολο
Σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας των εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας των Δήμων καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους μετά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο Κατάκολο της Ηλείας όπου έχασε τη ζωή της μια 30χρονη συνάδελφός τους. Όπως προκύπτει πάρα πολλά απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούνται καθημερινά για την αποκομιδή των σκουπιδιών είναι παλιά χωρίς τα απαραίτητα όργανα που θα επέτρεπαν στους οδηγούς να αποφεύγουν τέτοιου είδους τραγικά συμβάντα.
Επίσης, ακόμα και στα πιο σύγχρονα οχήματα όταν κάποιο από τα όργανα (π.χ. ο αισθητήρας στην όπισθεν ή η κάμερα κ.α.) χαλάνε δεν αντικαθίστανται από τους Δήμους για λόγους οικονομίας. Πέραν αυτών εργαζόμενοι που απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις χρησιμοποιούνται στην αποκομιδή λόγω έλλειψης προσωπικού, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και χωρίς, σε αρκετές περιπτώσεις, να εξετάζονται από γιατρό μήπως πάσχουν από ίλιγγο.
Αυτά, μεταξύ άλλων καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος των χειριστών-οδηγών του Δήμου Πατρέων Βασίλης Παπανδριανός, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους φαινόμενα δεν παρατηρούνται στην Πάτρα αλλά αφορούν, κατά κύριο λόγο, μικρότερους Δήμος σε Αχαΐα και Ηλεία. Ωστόσο και στην Πάτρα το ένα τρίτο του στόλο των απορριμματοφόρων είναι παλαιού τύπου και χρησιμοποιούνται σε εφεδρική βάση.
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται 7 νέα οχήματα ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ανανέωση κάτι που έχει να συμβεί από την προ-προηγούμενη δημοτική Αρχή. Όπως επισημαίνει πάντως ο κ. Παπανδριανός και στην περίπτωση της Πάτρας υπάρχουν δύο παλαιά οχήματα που χρησιμοποιούνται κανονικά καθώς είναι μεσαίου τύπου και τα καινούργια δεν μπορούν να χωρέσουν στην συγκεκριμένη διαδρομή.
«Είναι η φύση της δουλειάς μας δύσκολη και τα μέτρα ασφαλείας σε πανελλαδικό επίπεδο δεν δουλεύουν. Τα παλιά οχήματα δεν έχουν αισθητήρες όπως τα καινούργια, επίσης το καινούργιο απορριμματοφόρο δεν μπορεί να πάει πάνω από 30 χιλιόμετρα πορεία κι αν πέσει ένας άνθρωπος με αυτά τα χιλιόμετρα δεν θα σκοτωθεί.
Επίσης δεν μπορεί να κάνει όπισθεν το όχημα, όταν είναι άνθρωπος πάνω στο σκαλοπάτι ή πίσω του. Τρίτο που έχουν τα πιο σύγχρονα απορριμματοφόρα είναι κάμερα με οθόνη για να βλέπει ο οδηγός τι γίνεται πίσω του. Σε πολλά οχήματα πανελλαδικά, ευτυχώς όχι στο Δήμο Πατρέων, όταν χαλάει κάποιο από τα όργανα ασφαλείας δεν μπαίνουν στον κόπο να το αντικαταστήσουν.
Επίσης υπάρχουν πολύ παλιά απορριμματοφόρα που έχουν δουλέψει πολλές ώρες. Σε όμορο της Πάτρας Δήμο υπάρχει όχημα που του έχει γίνει ανακατασκευή και είναι του 1993. Σε ένα αμάξι 25 ετών προσπάθησαν να του προσαρμόσουν σύγχρονα μέσα που δεν δουλεύουν σωστά», σημειώνει ο κ. Παπανδριανός.
Παράλληλα επισημαίνει και την ευθύνη που φέρουν οι οδηγοί των απορριμματοφόρων όταν γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια βλάβη ή εάν γενικά το όχημα δεν πληροί τους όρους ασφαλείας κι εκείνοι δεν το έχουν αναφέρει επισήμως και δεν έχουν απαιτήσει να μην βγαίνει για αποκομιδή.
«Εάν δεν πληροί τις προϋποθέσεις και έχει κάνει έγγραφο, αν συμβεί κάτι, τότε μπλέκουν και αυτοί, που του το χρέωσαν και του έδωσαν εντολή να πάει, εάν όμως δεν έχει κάνει κανένα έγγραφο, τότε έχει αποκλειστικά την ευθύνη. Το όχημα πρέπει να είναι σωστό κι εμείς να κάνουμε την δουλειάς μας, εάν όμως υπάρχει φόβος να κινδυνεύσει άνθρωπος, είμαστε υποχρεωμένοι να το ακινητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε εγγράφως τον λόγο» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του σωματείου οδηγών χειριστών του Δήμου Πατρέων.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr