Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η ιλαρά χτυπάει κυρίως στη Νότια Ελλάδα – Έλεγχος στο υγειονομικό προσωπικό του Καραμανδανείου -Τι γίνεται με όσους έχουν κάνει μια δόση εμβολίου

Η ιλαρά χτυπάει κυρίως στη Νότια Ελλάδα ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Πώς μπορούν να βρουν αν είναι προστατευμένοι – Τα συμπτώματα και οι «προειδοποιήσεις» της νόσου

Ανησυχία έχει προκαλέσει η επανεμφάνιση της ιλαράς και ο εύκολος τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται, ενώ πολλή συζήτηση γίνεται για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου ΜΜR , ένα τριπλό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας.

Στα 200 έχουν ανέλθει πλέον τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η ιλαρά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Μεγάλη πλειονότητα αφορά  Έλληνες. Κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες ρομά αλλά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό , που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 ως 44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Το εμβολιαστικό κενό

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.Ωστόσο πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις με αποτέλεσμα η μία να αποδεικνύεται για κάποιους ανεπαρκής για την προστασία από τη νόσο.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου επισημαίνει  στο thebest.gr πως δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν στα «τυφλά» όλοι οι ενήλικες που όταν ήταν παιδιά εμβολιάστηκαν με μία μόνο δόση του εμβολίου ΜΜR μια και δεν θα υπάρχει όπως τονίζει και επάρκεια εμβολίων. Εξηγεί ότι μπορούν να κάνουν μια εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη αντισωμάτων της ιλαράς. Το πρόβλημα είναι ότι την εξέταση θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους οι  εξεταζόμενοι, καθώς δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ ή το ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία, λόγω της εξάλειψης τα τελευταία χρόνια της νόσου, δεν υπάρχουν τα αναλώσιμα (αντιδραστήρια)  μια και δεν προβλεπόταν από τους διαγωνισμούς, καθώς δεν χρειαζόταν. Μόνο το Καραμανδάνειο λόγω παιδιατρικής κατεύθυνσης έχει αυτή τη δυνατότητα αναφέρει η κ. Μαστοράκου. Η ίδια από την εμπειρία της ως γιατρός αναφέρει ότι έχει διαπιστώσει ενδιαφέρον από ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν αν χρειάζεται να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς. Το κόστος της εξέτασης είναι γύρω στα 15 με 20 ευρώ.

Ελέγχεται το υγειονομικό προσωπικό του Καραμανδανείου

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων  απευθύνεται σε ασθενείς μέχρι 16 ετών και όπως εξήγησε στο thebest.gr  η Διοικήτρια Βασιλική Γεωργιοπούλου , μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται για τους ενήλικες η διενέργεια αυτής της εξέτασης , για να διαπιστωθεί η επάρκεια ή μη των αντισωμάτων απέναντι στον ιό της Ιλαράς. Ωστόσο σε επικείμενη συνάντηση με την  ηγεσία της 6ης ΥΠΕ αναμένεται να τεθεί το θέμα, ώστε να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ενδεχόμενα να καλυφθεί αυτό το κενό.

Την ίδια ώρα η Κατερίνα Γατοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Συντονίστρια Διευθύντρια του Βιοπαθολογικού- Βιοχημικού Τμήματος του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών εξηγεί ότι  βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή του υγειονομικού προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος ώστε να ελεγχθούν.

Προσθέτει ότι σε έκτακτη περίπτωση όπου μεταφερθεί παιδί που νοσεί θα ελεγχθεί και το ενήλικο περιβάλλον του και πως το νοσοκομείο είναι «πάνοπλο σε εργαστηριακή υποδομή ,καταρτισμένο προσωπικό του και διαθέτει τα απαραίτητα αντιδραστήρια, για να διαπιστωθεί αν κάποιος νοσεί αυτή τη στιγμή  (έλεγχος ΙgM αντισωμάτων) ή αν έχει επαρκή αντισώματα απέναντι στη νόσο (ΙgG)».

Διευκρινίζει επίσης ότι  τα άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1970 και έχουν νοσήσει από ιλαρά, έχουν αναπτύξει αντισώματα ογια το υπόλοιπο της ζωής τους και δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν ξανά. Οι φόβοι για επίνοσα άτομα αφορούν τους γεννημένους μετά το 1970, όπου συνήθως γινόταν μία δόση εμβολίου ΜΜR κατά της ιλαράς , της ερυθράς και της παρωτίτιδας.

Τι είναι η ιλαρά και ποια τα συμπτώματα

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Γατοπούλου η  ιλαρά είναι οξεία ίωση, εντονότατα μεταδοτική, λοιμώδης και δερματότροπος . Η περίοδος επώασης είναι 8 με 10 μέρες. Εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με πυρετό, βήχα, διάρροια, φωτοφοβία, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα, το οποίο αρχίζει συνήθως από το πρόσωπο, κοντά στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής και επεκτείνεται  πίσω από τα αφτιά, στο λαιμό, στην πλάτη.

Υπάρχουν επίσης πρόδρομα συμπτώματα της νόσου, επισημαίνει η κ. Γατοπούλου, όπως είναι η εμφάνιση κηλίδων Koplik στη στοματική κοιλότητα του παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο είναι απαγορευτικό γα εγκύους και ανοσοκατεσταλμένους . Ο φόβος που προκαλεί η εμφάνιση της ιλαράς έχει να κάνει με τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

Για τα βρέφη, να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου προτείνεται:
Παιδιά με ιλαρά να απομακρύνονται από το σχολείο για 4-5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Αν υπάρχουν παιδιά του στενού περιβάλλοντος των κρουσμάτων με πρόδρομα καταρροϊκά φαινόμενα, πρέπει να γίνει περιορισμός της επικοινωνίας με ευπαθή άτομα, ιδίως βρέφη και εγκυμονούσες.

Εμβολιασμός των στενών επαφών - αν γίνει εντός 72 ωρών από την έκθεση στον ιό προσφέρει ικανοποιητική προστασία.

Διερεύνηση των επαφών και της πηγής μόλυνσης: Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης και αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being